DR opkræver ugyldig licens

Slettet Bruger,

30/05/2007

Tre ud af ti enmandsvirksomheder betaler medielicens, selvom de ikke skal, viser en rundspørge udført af Nordjyske Stiftstidende. Enmandsvirksomheder er undtaget fra medielicensen, men kringlede formuleringer forvirrer.

Tag denne sætning fra DR's indbetalingskort til virksomheder: "Fremover skal virksomheder med licenspligtige apparater betale medielicens, hvis virksomheden har en eller flere ansatte". Den giver indtryk af, at en virksomhed skal betale licens, hvis blot den har én ansat. Men det er forkert.

"Jeg turde ikke lade være med at betale. Min kone og jeg gik længe og tyggede på formuleringerne, men det endte med, at jeg betalte regningen for at være på den sikre side," siger Preben Kristensen, der arbejder i sin egen smede- og VVS-forretning i Vesløs, til Nordjyske Stiftstidende.

Kritik af DR's formulering
Ifølge reglerne er hans virksomhed undtaget fra licens, men ligesom så mange andre har han betalt alligevel. Det forarger folketingsmedlem Torsten Schack Pedersen (V) fra Thisted.

"At så mange har betalt medielicens, selv om de ikke burde, er for mig et klart bevis på, at det slet ikke er formuleret tydeligt nok, hvilke virksomheder der er omfattet af medielicensen, og det er simpelthen ikke godt nok," siger han.

Torsten Schack Pedersen vil ifølge Nordjyske Stiftstidende sammen med Venstres medieordfører, Ellen Trane Nørby, bede kulturminister Brian Mikkelsen (K) om at ændre ordlyden i DR's licensopkrævninger fra virksomheder.

Ikke praksis at betale licens tilbage
Men hvis VVS-manden Preben Kristensen havde håbet at få sin licens igen, må han tro om igen. Det er nemlig ikke DR's praksis.

"Det er da beklageligt, hvis folk ikke forstår, hvad vi skriver til dem, og så må vi rette det til, så alle forstår det. Men det er ikke vores mening at få folk til at betale licens, som ikke skal betale," siger Peter Kyhl, kommunikationsdirektør hos DR og fortsætter:

"Vi har dog ikke praksis for at betale licenspenge tilbage, men lad os nu se, hvor mange sager der dukker op, og så tager vi dem, som de kommer."

mkr

Kilde: