DR om Che-indslag: Vi skulle også have bragt noget om virkeligheden

Slettet Bruger,

12/10/2007

Af Ole Birk Olesen

En cubansk skolepige siger om Che Guevara: "Han ønskede, at hele Latinamerika og hele verden skulle være fri - at folk ikke skulle pines". TV-Avisen fortæller ikke, at han oprettede Cubas første fangelejr for bl.a. politiske afvigere, homoseksuelle og fans af rockmusik, og at han beordrede hundreder af cubaneres henrettelse og personligt eksekverede nogle af dem.

Che Guevaras tidligere assistent siger: "Det er smerteligt at tænke på, at så ung en mand, der kunne have givet menneskeheden så meget, mistede liver under nogle omstændigheder, der er så ubegribelige." TV-Avisen fortæller ikke, at den del af menneskeheden, som beboede USA, herunder storbyen New York, havde Che Guevara reserveret en atombombe til.

Og sådan forløb i det store og hele også de resterende seks minutter, som TV-Avisens 21-udsendelse søndag aften bestod af. I anledning af den cubanske oprørsleder og stalinist, Che Guevaras, død for 40 år siden ville TV-Avisen fortælle en historien om myten Che. Virkelighedens Che Guevara blev der ikke plads til på dansk public service-tv.


DR: Det var en fejl
Men det var en fejl erkender Danmarks Radios nyhedschef, Ulrik Haagerup, nu.

Ulrik Haagerup, I bringer seks minutter om myten Che i jeres søndagsmagasin, som I selv kalder dybdeborende og jeres jornalistiske flagskib. Kunne det ikke have været en god anledning at bruge 40 års jubilæet til at dykke lidt dybere end myten?
"Det kan man jo altid sige. Det var et indslag om myten, og det var et indslag om, at han bliver dyrket som en ren helgen eller Jesus på Cuba og nu også i Venezuela, og venstrefløjen dyrker ham også stadig i den vestlige verden som en revolutionshelt. Men jeg ville gerne have haft, og det har jeg også sagt i efterkritikken, at man havde holdt myten op mod, hvordan virkeligheden var. For manden var jo bestemt ingen Jesus, og det havde klædt indslaget, hvis man havde haft det med. Jeg savnede nuancerne, men det var jo ikke en historisk dokumentar om Che Guevara - det var et indslag, der handlede om myten, og hvordan han bliver dyrket i en diktaturstat," siger Ulrik Haagerup til 180Grader.dk.

Jeg er klar over, at det var en historie om myten - det var, hvad I valgte at gøre. Men der løber tusindvis af unge mennesker rundt med Che Guevara på deres t-shirt, og de fleste af dem gør det måske, fordi de altid hører om myten Che, aldrig om virkelighedens Che. I er med til at bekræfte det billede. Hvorfor føler I ikke som public service-station, at I skal oplyse folk om virkeligheden i stedet for at bekræfte deres myter?
"Jamen, det er også det, jeg siger. Jeg ville gerne have haft, at den der myte lige var blevet holdt op mod virkeligheden. Det har jeg også påpeget i min efterkritik, og det tror jeg, vi er enige om alle sammen."

Kunne I finde på at bringe noget om virkelighedens Che Guevara - f.eks. nu på søndag? For at råde bod på fejlen fra sidste søndag?
"Jeg ved ikke, om det var en fejl, men journalistik er jo valg og fravalg, og de kan altid diskuteres. Det gør vi også hver dag, og her havde det været et bedre indslag, hvis vi havde holdt myten op mod virkeligheden."

Kan vi så forvente, at næste gang I finder lejlighed til at lave noget om Che Guevara, så får vi også noget at vide om virkelighedens Che Guevara og ikke kun om myten?
"Det ville være en rigtig god idé," siger Ulrik Haagerup.

[email protected]

Deltag også i afstemningen på forsiden

Læs mere: Uriasposten.net har lavet en udførlig gennemgang af TV-Avisens indslag om Che Guevara, punkt for punkt.

Kilde: