DR fylder æteren med bandeord

Det er blevet moderne at bande, især mange kulturpersonligheder gør det, når de interviewes, men også Danmarks Radios værter er hoppet med på dille...

Slettet Bruger,

29/04/2008

Det er blevet moderne at bande, især mange kulturpersonligheder gør det, når de interviewes, men også Danmarks Radios værter er hoppet med på dillen. Det konstaterer KLF Kirke & Medier i Kristeligt Dagblad.

Foreningen har i flere omgange analyseret forskellige ungdomsprogrammer fra DR for at få et indtryk af, hvordan latrinære ord som "skide", "lort" og "pisse" bliver brugt, og de er populære.

"Jeg mener, der er tale om en stærk sproglig forurening, som er unødvendig. Man kan sagtens lave sjov uden at bruge så voldsomt et sprog. Jeg er sikker på, at ikke en dyt ville savne det, hvis man fjernede det. For eksempel forstår jeg ikke, at det er nødvendigt at bruge et udtryk som 'kraftedeme', som får kræftramte til at hoppe op af stolen. Generelt synes jeg, bandeordene breder sig til programmer, hvor de ikke tidligere har været. Det er, som om man bruger det som en effekt, og det er utrolig fattigt," siger landsformand Lars Peter Melchiorsen til Kristeligt Dagblad.

Observationerne bekræftes af medieforsker Vibeke Pedersen fra Københavns Universitet. Tonen i medierne har ændret sig, mener hun, bl.a. fordi værterne er blevet helt almindelige mennesker, der kommer ind fra gaden.

"Jeg synes, det virker både stærkere og mere generende, når en person i medierne bander. Når man taler med folk ansigt til ansigt, indretter man sig efter, hvor meget man kan tillade sig at sige - og om man kan tillade sig at bande. Når man laver radio, kan man ikke se sit publikum og kan ikke vurdere, om det virker stødende," siger hun.

Debatten om DR-værternes mange bandeord begyndte, da elever fra den kristne efterskole Frøstruphave ved Varde i en sms bad radioværterne Anders Lund Madsen og Anders Breinholt om at tale lidt pænere i det populære radioprogram De Sorte Spejdere på P3. Værterne har lovet, at de i denne uge vil skære ned på ukvemsord og sjofelheder.

[email protected]

Kilde: