DR bøjede sig efter pres fra NA - fjernede journalist fra Khader-dækning

Slettet Bruger,

22/12/2007

Danmarks Radios dækning af Ny Alliances leder Naser Khader på valgaftenen 13. november blev ikke helt som planlagt. Reporteren Christian Gundtoft, der skulle have fulgt Khader i hjemmet, inden han tog til partiets valgfest, er nemlig personlig ven af Se og Hør-chefen Henrik Qvortrup, og det fik angiveligt Ny Alliance til at blande sig i DR's redaktionelle frihed. Det skriver Berlingske Tidende. Og DR efterkom ønsket om ikke at lade Gundtoft dække Khader.

"Vi reagerer på den oplysning, vi i sidste ende får fra Naser Khader om, at det ikke er nogen fordel at sætte den medarbejder på opgaven," bekræfter DR's nyhedschef Ulrik Haagerup over for Berlingske Tidende.

Det var Ny Alliances daværende spindoktor Ulla Østergaard, der rettede henvendelsen til Danmarks Radio. Efter Qvortrups historier om Naser Khaders påståede sorte arbejde og Khaders efterfølgende "svin"-replicering, skule Khader ikke have lyst til at se en ven af Qvortrup i hjemmet. Derfor kontaktede Østergaard DR's valgchef Naja Nielsen, der bekræfter henvendelsen, men dog afviser, at Gundtoft, der i stedet fulgte Pia Kjærsgaard, blev omplaceret på grund af den. Hvorfor han så blev det, ønsker hun dog ikke at svare på.

"Udemokratisk og østeuropæisk"
Men Ulrik Haagerup har altså svaret. Et svar, der ikke giver mange plusser i karakterbogen hos lederen journalistuddannelsen på Syddansk Universitet, Troels Mylenberg.

"Det lyder som et knæfald for et fuldstændig ublu krav," siger Troels Mylenberg, der heller ikke begejstres af Ny Alliance.

"Det virker udemokratisk, for det er ikke politikernes opgave i et demokrati at være med til at sætte holdet på den statslige TV-kanals dækning af politik. Det virker østeuropæisk," mener Mylenberg.

Ny Alliance afviser
Ulla Østergaard afviser, at der skulle være fremsat et egentligt ønske om at få Gundtoft sat af dækningen af Khader. Det samme gør NA-lederen gennem sin anden spindoktor Rasmus Jønsson. Khader kender "intet til sagen og har ikke nogen problemer med Christian Gundtoft".

"Jeg har lavet historier med ham før, under og efter valget," lyder Khaders budskab videre.

Sagen kommer som en overraskelse for Danmarks Radios generaldirektør Kenneth Plummer.

"Jeg er ikke bekendt med det og har derfor ikke nogen kommentarer. Men jeg vil selvfølgelig prøve at følge op på sagen og stille et par interne spørgsmål," siger Plummer til Berlingske Tidende.

[email protected]
Kilde: