DR-vært bryder loven

Slettet Bruger,

17/10/2007

Kristian Leth, der er studievært på musikprogrammet Liga på Danmarks Radio, har netop stiftet et nyt pladeselskab. Her vil han producere musik med den samme danske talentmasse, der potentielt kunne optræde i hans musikprogram. Det skriver Politiken. Den sammenblanding rejser en klar problemstilling om inhabilitet, mener Oluf Jørgensen, der er mediejurist og afdelingsforstander på Danmarks Journalisthøjskole.

"Som vært i et musikprogram har Kristian Leth stor indflydelse på, hvilken musik der bringes i programmet. Og når han nu samtidig starter eget pladeselskab, så siger det sig selv, at så opstår der nemt tvivl og mistanke om, at han vælger musik, som han selv har en interesse i at få promoveret," siger Oluf Jørgensen til Politiken.

Sagen er en så klokkeklar overskridelse af både radio- og tv-loven samt DR's interne etiske regler, at mediejuristen ikke er i tvivl om konsekvensen.

"Hvis reglerne skal holdes, herunder DR's regler, så er det slut med det job," mener Oluf Jørgensen.

DR afviser kritikken
Hverken Kristian Leth eller redaktionschef på DR med ansvaret for Liga Lars Rønnow Torp kan følge juristens juridiske indvendinger. Studieværten bedyrer selv, at han aldrig ville spille musik, han selv udgav.

"Jeg sætter en stor dyd i at være uafhængig kritiker. Hvis du signer med os, kommer du ikke med i mit program," siger Kristian Leth til Politiken og suppleres af sin chef.

"Kristian må ikke dække musik, som han vil udgive eller kunne tænke sig at udgive. Og på den måde ser jeg ikke, at der er nogen som helst interessekonflikt eller sammenfald mellem kommercielle interesser og DR-interesser," udtaler Lars Rønnow Torp.

Oluf Jørgensen fastholder dog sin kritik. Det er nemlig ikke nok, at sammenblandingen ikke sker i praksis.

"Det kan da godt være, at han er en så enestående person, at han kan hæve sig over den slags smålige, personlige interesser, men DR og han selv kan ikke undgå at svække tilliden til, at musikudvælgelsen foregår efter saglige kriterier," siger Oluf Jørgensen.

[email protected]

Kilde: