DR-vært angriber historiebog for at rose Lenin

Slettet Bruger,

09/06/2007

Deadlines studievært Adam Holm kritiserer i dagens JP-kronik Folketingets tidligere historiske konsulent Kristian Hvidt for en forsimplet tilgang til Sovjetregimets undertrykkende karakter. Hvidt skriver i sin nye bog "Europa. 1000 års historie" at Lenin formåede at "..løfte befolkningen på på en tålelig levestandard inden sin død i 1924. Det var et resultat af hans enestående begavelse og organisatoriske talent".

Beskrivelsen falder Adam Holm for brystet:

"Hvorfor falder det ikke naturligt at råbe vagt i gevær, når Lenin beskrives som en "organisatorisk begavelse", der fik sat skik på det nye vældige rige, han stod i spidsen for. Hvorfor kan Hvidt - eller de, der applauderer hans værk - ikke bruge sølle én linje på at spørge til, hvordan og med hvilke konsekvenser det lykkedes for Lenin at samle Rusland," spørger Holm.

Kristian Hvidt mener ikke kritikken er berettiget. Hans beskrivelse handler ikke om en ideologis voldelighed, men om Lenins evne til at styre et land med kaos, desperation og hungersnød, en evne, Kristian Hvidt betegner som, præget af en "stor vision".

Historikeren tilllægger Trotskij og Stalin de ledende skurkeroller i det sovjettiske terrorregime og afviser sikker viden om Lenins brug af vold i sin ledelse af landet.

Likvideringer af kontrarevolutionære og brutale angreb på andre folkeslag som armeniere og georgiere, når disse skulle indlemmes i sovjetstaten er for Adam Holm sikker viden nok. Og disse menneskelige omkostninger bør man forholde sig til, selv om efterfølgerens forbrydelser er endnu større.

I kronikken peger Adam Holm også på den dobbeltmoral, der hersker i anmeldernes bedømmelser:

"Tænk et ramaskrig, der ville have lydt, hvis en hjemlig historiker krediterede Mussolini for at have samlet det splittede Italien, pustet liv i økonomien og sørget for tog til tiden. Det ville på en almindelig dag uden nye partidannelser eller royal familieforøgelse lande på avisernes forside "Dansk historiker roser fascist!" Men dansk historiker roser kommunisme? Ikke interessant."

Med sin kronik giver Adam Holm opbakning til David Gress, der tidligere har anmeldt bogen i Jyllands-Posten.

mol

Kilde: