DONG tjener millioner på grøn fupstrøm

Betal lidt flere penge og skån miljøet

Slettet Bruger,

16/01/2008

Betal lidt flere penge og skån miljøet. Sådan lyder tilbuddet fra energiselskabet DONG Energy til danske forbrugere. Men der er tale om vildledning og varm luft, siger eksperter til Berlingske Tidende.

DSB vil årligt bruge en kvart mia. kr. på at købe såkaldt "grøn strøm" fra DONG. Formålet er at pynte på DSB's grønne profil, men der bliver ikke udledt mindre CO2 af den grund.

"Det, vi kritiserer, er, at aftalen ikke skaber mere vedvarende energi i Danmark. Det er de eksisterende vindmøller, som vi alle sammen modtager strøm fra, som nu bliver dirigeret over til DSB," siger klimamedarbejder Mette Nedergaard fra Verdensnaturfonden til Berlingske Tidende.

Falsk markedsføring
Foruden DSB har 1.500 husstande valgt at benytte sig af tilbuddet om grøn strøm til 3,75 øre mere per kilowatt-time. Det bliver i gennemsnit 180 kr. ekstra om året, som DONG blot putter i lommen. Ifølge Forbrugerrådet er der tale om falsk markedsføring, hvis merprisen ikke er blevet omsat til ny grøn elproduktion.

"Så har forbrugerne betalt en merpris for noget, de ikke har fået. Og så skal de helt klart have deres penge tilbage," siger afdelingschef Karsten Kolding.

Krav om kompensation
Også på Christiansborg vækker DONG's fidus undren. De Konservative forlanger pengene betalt tilbage.

"Hvis forbrugerne er blevet vildledt og ikke har fået den grønne strøm, de i god tro har betalt for, så ville det være fint, hvis DONG selv kom med et udspil til kompensation," siger energiordfører Per Ørum Jensen til Berlingske.

DONG har ikke ønsket at kommentere sagen.

[email protected]

Kilde: