DI: Skraldemænd kører skrækkampagne

Borgerne i blandt andet Glostrup og Hvidovre har i den seneste tid haft problemer med at komme af med deres skrald, som skulle afhentes af firmaet ...

Slettet Bruger,

31/10/2009

Borgerne i blandt andet Glostrup og Hvidovre har i den seneste tid haft problemer med at komme af med deres skrald, som skulle afhentes af firmaet HCS. En skraldemandsblokade har været i vejen, og snarere end utilfredshed med konkrete forhold, skyldes det i virkeligheden, at skraldemændene vil undgå at nye firmaer kommer ind på det lukrative københavnske skraldemarked, som R98 i årevis har haft monopol på. Det mener DI ifølge politiken.dk.

"Det, der foregår, har ikke så meget at gøre med HCS. Det er en skræmmekampagne med det ene formål at sende et klart signal til private virksomheder: Hold snotten væk fra affaldet i København," siger DI Transports branchedirektør Michael Svane til politiken.dk.

Fra 1970 til 2006 har R98, der lønner sine skraldemænd bedre end landsoverenskomsten, haft monopol på skraldeindsamlingen i København. Siden er kommunen blevet pålagt at sende opgaverne i udbud, men ikke mange har ønsket at byde ind. Fra årsskiftet overtager HCS dog dele af det københavnske marked.

"Det er jo ikke nogen hemmelighed, at der blandt de private virksomheder er en overordentlig stor tilbageholdenhed med at byde ind på markedet. Det skyldes ikke mindst en bekymring for at ende i en ballade som den, HCS er udsat for," siger Michael Svane.

Selv om det tidligere er kommet frem, at R98's skraldemænd har støttet de strejkende Vestegns-skraldemænd økonomisk, afviser deres fællestillidsmand dog, at de skulle have en særlig interesse i at holde konflikten på Vestegnen kørende.

"Jeg ved ikke, hvor de har det fra. Men det må være deres problem. Det er ikke mig, der har den frygt, det er dem," siger R98-fælllestillidsmand Palle Nissen til politiken.dk.

De strejkende skraldemænds blokade ved Vestforbrændingen er tre gange blevet kendt overenskomstridig ved Arbejdsretten. Forleden varslede skraldemændene, at de vil blokere igen fra på mandag.

[email protected]

Kilde: