DF til værtshusene: Stop julelegene

Slettet Bruger,

06/08/2007

Af Ole Birk Olesen

Dansk Folkeparti står last og brast med den nye upopulære antirygelov, selvom både mange værtshusejere, ansatte og kunder gør, hvad de kan, for at omgå den. F.eks. samler man ifølge Politiken ind blandt kunder, så en eventuel bøde kan betales, hvis det fortsatte rygeri opdages af myndighederne.

"Der er mange sjove julelege," siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Birthe Skaarup, til 180Grader.dk.

Men gør det indtryk på dig?
"Arbejdstilsynet skal selvfølgelig ud at se de forskellige steder. Jeg regner med, at vi får ministeren til at gå ind i den sag, for det er naturligvis ikke tilfredsstillende, at Arbejdstilsynet ikke kommer ud og kigger. Selvfølgelig skal restauratørerne overholde rygeloven - det er det, den er lavet for."

Hvorfor skal vi egentlig havde den rygelov, når det ser ud som om, hverken gæsterne, de ansatte eller ejerne ønsker den?
"Selvfølgelig har vi lavet den lovgivning for at forhindre, at dem, der ikke ryger, skal udsættes for rygning. Det er jo en lovgivning, som er lavet som følge af det."

Det med at ryge og gå på værtshus er tilsyneladende tæt forbundet, er det ikke?
"Det kan de da stadig gøre. På de værtshuse, hvor serveringsarealet er under 40 kvm., må man stadig ryge. Og andre steder kan de indrette rygerum, så der er stadig mulighed for at ryge. Man må rette sig efter en lovgivning, og den lovgivning kommer ikke som en overraskelse, den har været på vej længe. Så skal man ikke begynde med alle mulige julelege nu, hvor den snart træder i kraft."

Tosset lov?
Nogle love opfattes af befolkningen som så tossede, ...
"Hallo!"

... at dem behøver man faktisk ikke at overholde. Er rygeloven mon sådan en lov?
"Nej, bestemt ikke."

Det virker sådan, når man lytter til de folk, der bliver udsat for den.
"Det er en meget afbalanceret lovgivning, som både giver plads til rygere og ikke-rygere. Så jeg synes ikke, der er så meget at komme efter."

De, der kommer på værtshusene, mener, at folk jo bare kan blive væk, hvis de ikke kan lide røg. Hvad siger du til det?
"Det kan man da også bare, for på de værtshuse, hvor serveringsarealet er under 40 kvm., der er der jo ingen regler. Så der kan folk bare lade være med at komme. Men der er altså stadig mennesker i det her land, der har lyst til at få sig en drink og noget at spise uden at blive mødt af røg. Det har vi lavet lovgivningen efter."

Kunne de ikke bare tage hen på nogen af de mange steder, hvor der var røgfrit længe før, I politikere lavede loven?
"Ved du hvad, vi har lavet en lovgivning i Danmark, som er meget afbalanceret, når man ser på andre landes lovgivning. Vi har taget hensyn til rygerne," siger Birthe Skaarup.

[email protected]

Kilde: