DF er kommunistpartis arvtager

Slettet Bruger,

21/10/2007

Det er snart 30 år siden, at Danmarks Kommunistiske Parti (DKP) faldt under spærregrænsen og forsvandt fra stemmesedlen. Partiets vælgere har derfor måtte finde nogle andre partier at stemme på. En analyse, som Rambøll Management har foretaget for Jyllands-Posten, viser ikke overraskende, at knap en tredjedel af partiets førstegangsvælgere i dag stemmer på SF (31,5 pct.), mens Enhedslisten har fat i godt en sjettedel af de tidligere sovjettro vælgere (17,3). Men den største gruppe eks-DKP'ere sætter i dag deres kryds ud for Dansk Folkeparti, der har tiltrukket hele 36,5 pct. af de gamle kommunister.

Dansk Folkeparti, der også kan prale af at have den tidligere venstresocialist Søren Espersen som sin udenrigsordfører, har flere gange krævet højere offentlige udgifter, bl.a. til lønfest i det offentlige.

Undersøgelsen fra Rambøll peger også på, at vælgerne med tiden bevæger sig til højre på den politiske skala. Således er førstegangsvælgerne fra Socialdemokraterne, SF og de Radikale mere tilbøjelige til senere at stemme til højre for midten, end Venstre og de Konservatives førstegangsvælgere stemmer venstre om.

Ikke lange rejser
Danskerne holder sig dog i vid omstrækning inden for de blokke, de første gang stemte på, vurderer professor Ole Borre fra Aarhus Universitet.

"Det er ikke de lange rejser, der er typisk for flertallet af vælgere. Det er mere normalt, at man finder et partivalg, når man er i 20'erne eller 30'erne, typisk inden for den socialistiske blok eller inden for den borgerlige blok. Det holder man så nogenlunde fast ved," siger han til Jyllands-Posten.

[email protected]

Kilde: