DA ønsker grønt lys for Green Card

Slettet Bruger,

19/06/2007

Det skal være lettere for ansøgere med den rette uddannelse eller joberfaring at komme til Danmark. De nuværende regler er simpelthen for restriktive, mener Dansk Arbejdsgiverforening. Derfor foreslår de i dag beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen at indføre en decideret Green Card-ordning inspireret af Canadas. Det skriver Berlingske Tidende i dag.

"Vi skal skabe det indtryk, at det er godt at komme til Danmark, sådan som det er lykkedes for briterne, tyskerne, nordmændene og irlænderne," siger Henrik Bach Mortensen, direktør i DA.

Forslaget går på, at bestemte uddannelser og særlig erhvervserfaringer skal tælle i et pointsystem. Opfylder man det definerede krav, udløser det ret til opholdstilladelse i for eksempel seks måneder. En tilladelse, der automatisk forlænges, hvis man finder job i perioden.

1. juli 2002 indførte man ellers den såkaldte jobkortordning, der giver specialiserede udlændinge med job inden for områder med mangel på arbejdskraft lettere adgang til landet. Men det er langt fra nok, mener DA.

"Det er kun vores egen indsats, der sætter grænsen. Irland har for eksempel ved at have et meget åbent arbejdsmarked fået tiltrukket over 100.000 alene fra de nye EU-lande, hvor vi kun har en tiendedel af det antal," siger Henrik Bach Mortensen.

Dagens møde i Beskæftigelsesministeriet er det første i en række møder, hvor Claus Hjort Frederiksen skal modtage bud på, hvordan vi får øget udbuddet af arbejdskraft. Senere på ugen er det fagbevægelsens tur, og den vil ikke gentage ønsket om et Green Card.

"Vi mener ikke, at det skal gøres attraktivt at udkonkurrere vores egne ledige. Det lykkes jo langt hen ad vejen for virksomhederne at skaffe den arbejdskraft, de behøver. Arbejdsgiverne vil bare have, at det skal være lettere, og de vil have flere at vælge imellem. Det kan jeg da godt forstå. Men vores tilgang er, at der stadig er ledig arbejdskraft herhjemme, som det vil være muligt at få i gang," siger LO-sekretær Harald Børsting.

mol

Kilde: