Connie Hedegaard truede med at gå af

Klimaminister Connie Hedegaard har været så vred over at blive holdt udenfor, at hun har truet regeringen med at forlade sin post

Slettet Bruger,

19/10/2009

Klimaminister Connie Hedegaard har været så vred over at blive holdt udenfor, at hun har truet regeringen med at forlade sin post. Det erfarer DR1's 21 SØNDAG. Og det er meget bekymrende, mener oppositionen.

Den 23. marts i år sendte daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen et brev til USA's præsident Barack Obama, som inviterede til klimamøde for verdens store økonomier.

Danmark var inviteret med, og selvom det tydeligt fremgik, at Obama inviterede ministre, så fik klimaministeren intet at vide om mødet i Washington.

Statsministeren valgte i stedet at sende sin egen klimamand, klimachef i statsministeriet Bo Lidegaard, til USA. I brevet til Barack Obama, som 21 SØNDAG har fået aktindsigt i, bliver Lidegaard præsenteret som departementschef for Statsministeriet.

Efter at Connie Hedegaard opdagede, at hun var blevet holdt ude, blev der indkaldt til krisemøde i regeringens top den 23. april.

Her deltog den nye statsminister, Lars Løkke Rasmussen, finansminister Claus Hjort Frederiksen, udenrigsminister Per Stig Møller, økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen og klimaminister Connie Hedegaard.

21 SØNDAG har læst dokumenter, der viser, at Connie Hedegaard direkte satte sin stilling ind på, at ydmygelsen ikke ville gentage sig.

Af dokumenterne fremgår det ,at Hedegaard sætter "hårdt mod hårdt". At hun sætter "specifikke krav" om at få større råderum for at kunne "virke som minister", og at hun "forlanger mere plads" til at løse opgaven i forhold til Statsministeriet.

Ifølge Hedegaard selv er forholdet til Statsministeriet i top.

"Det er et meget, meget tæt samarbejde. og jeg må altså afvise alle de der interessante spekulationer, der har været," sagde klimaministeren efter et samråd i sidste uge.

Men oppositionen tvivler på hendes udmelding.

"Det, synes jeg, er meget alvorligt. Fordi det viser jo, at de bruger kræfter på at slås ministerierne imellem hinanden, i stedet for at bruge kræfter på den meget store opgave det er for Danmark at være vært ved klimatopmødet," siger Det Radikale Venstres leder Margrethe Vestager til 21 SØNDAG.

Også SF og Socialdemokraterne er bekymrede.

"Det er jo helt absurd. Vi er ganske kort tid fra den vigtigste internationale begivenhed, Danmark skal være vært for. Det her en situation, som, jeg synes, endnu engang viser, at det sejler for regeringen," siger SF's Villy Søvndal, som bliver bakket op af Helle Thorning-Schmidt:

"Det her vidner også om, at det ikke kun er embedsmændene, der skændes, som Connie Hedegaard har forsøgt at vise. Det er politikerne, der skændes, og det er meget, meget uklædeligt," lyder det fra Socialdemokraternes leder.

[email protected]

Kilde: