Christmas-Møller vil have EU-afstemning

Slettet Bruger,

28/09/2007

Pia Christmas-Møller er gået i offensiven. Dagen efter hendes barselsudmeldinger, gør hun sig i dagens Berlingske Tidende til talskvinde for at få EU-traktaten sendt til folkeafstemning. Et synspunkt, det endnu er usikkert, at regeringen deler.

"Uden et minimum af folkelig forankring, tror jeg ikke, at det europæiske projekt er levedygtigt. Det seneste spot, vi har haft, er vel valget til Europa-Parlamente. Der er behov for hele tiden at sikre en folkelig opbakning, ellers kan vi ikke pålægge EU de opgaver, vi gerne vil. Man kan frygte, at befolkningen vil opleve det som et forsøg på at smyge sig udenom. Uforskyldt, naturligvis," siger Christmas-Møller.

Dermed kommer hun altså igen i konflikt med regeringen, der afviser at udtale sig, før Justitsministeriet er færdige med at vurdere, om traktaten betyder suverænitetsafgivelse.

"Først dér udtaler vi os," siger den konservative partiformand Bendt Bendtsen.

Pia Christmas-Møller tror til gengæld, at det vil forstærke danskernes fremmedgørelse over for EU, hvis Folketinget vedtager traktaten uden om vælgerne. Hun kalder det "idiotisk", at lade om som om man har noget at skjule.

Opbakning fra NA og venstrefløjen
Mens den politiske ordfører forskellige udspil modtages mod forundring i eget parti, så er hun til gengæld i gang med at gøre sig godt og grundigt populær i andre partier. Ny Alliance bakker op om en folkeafstemning, og det samme gør såvel Enhedslisten som SF.

"Vi ønsker en folkeafstemning. Det er en politisk vurdering og ikke en juridisk vurdering," siger SF-formand Villy Søvndal.

Christmas-Møller og venstrefløjen kan også finde støtte blandt danskerne. Tidligere meningsmålinger har vist et flertal for en folkeafstemning blandt vælgerne.

[email protected]

Kilde: