Chicago-økonom: Obama ødelæggger kapitalismen

Ved at tillade alt det som gjorde krisen mulig, og ved at møde krisen med massive statslige redningsaktioner til banker og store virksomheder, risi...

Slettet Bruger,

23/09/2009

Ved at tillade alt det som gjorde krisen mulig, og ved at møde krisen med massive statslige redningsaktioner til banker og store virksomheder, risikerer USA at bevæge sig mod europæisk korporatisme og den skurkagtige kapitalisme i mere statiske regimer, skriver Luigi Zingales i tidsskriftet National Affairs ifølge e24.no.

Zingales er professor i samfundsøkonomi ved det velrenommerede Chicago-universitet, og er blandt andet kendt for bogen "Saving Capitalism from the Capitalists", der er et stærkt forsvar det kapitalistiske system, som forfatteren mener giver de største muligheder til de fattigste. Bogen er også en advarsel om, at hver enkelt kapitalist systematisk forsøger at undergrave systemet ved at skaffe sig selv særordninger.

Obamas redningspakker et bevis på netop det, mener Zingales, og han er bange for, at almindelige amerikanere skal blive fjendtligt indstillede i forhold til det frie marked.

"Kapitalismen har længe haft exceptionel stor opbakning i befolkningen i USA, fordi vores form for kapitalisme har været forskellig fra den, som praktiseres andre steder i verden - særlig ved det unikt åbne og frie markedssystem," skriver Zingales.

Han knytter denne støtte til, at det har været lettere at blive ultrarig i USA end i de fleste andre lande.

"Og de rigeste amerikanske iværksættere - fra Bill Gates og Michael Dell til Warren Buffett og Mark Zuckerberg - har skabt deres formuer i brancher med meget hård konkurrence," skriver Chicago-økonomen.

I fremtiden vil amerikanerne derimod kunne opleve rigdom, som ikke er skabt i hård konkurrence, tværtimod påpeger Zingales:

"De samme folk, som skabte de problemer, vi nu oplever, kan nå at blive vanvittigt rige med statens hjælp. Det vil ikke på nogen måde være godt for den amerikanske kapitalismes image."

Klik her for at læse mere på e24.no

[email protected]

Kilde: