Charlton Heston er død

Af Ole Birk OlesenDen Oscar-vindende amerikanske skuespiller og konservative aktivist Charles Heston døde i går, 84 år gammel

Slettet Bruger,

06/04/2008

Af Ole Birk Olesen

Den Oscar-vindende amerikanske skuespiller og konservative aktivist Charles Heston døde i går, 84 år gammel. Heston blev kendt i hele verden for især sin hovedrolle i den amerikanske storfilm "Ben-Hur", men også for f.eks. rollerne som Moses i "De ti bud" og hovedpersonen Taylor i "Abernes planet".

Charlton Heston døde i sit hjem i Beverly Hills. Han fik i 2002 konstateret Alzheimers sygdom.

I de sidste årtier af sit liv var det den politiske aktivisme, som dominerede Charlton Hestons offentlige optræden. Allerede under den amerikanske civil rights-kampagne for lige rettigheder mellem sorte og hvide marcherede han sammen med Martin Luther King Jr., men senere blev hans politiske engagement endnu mere udtalt.

Han var en fan af den i amerikansk forstand konservative Barry Goldwater, som i 1964 stillede op til præsidentembedet for Republikanerne. Senere i 1998 blev Charlton Heston præsident for National Rifle Association, der kæmper for amerikanernes ret til at eje våben.

"I dette land kan du skyde folk, der bryder ind i dit hus. Og jeg ville gøre det uden tøven, hvis min kone lå sovende derinde og nogen brød ind," sagde han bl.a.

Charlton Heston var i det hele taget ikke bange for at kæmpe for sin sag, som da han i 1992 angreb underholdningsgiganten Time Warner for at have udgivet rapperen Ice-T's cd "Cop Killer". Heston ejede aktier i Time Warner og stillede sig op på et aktionærmøde i selskabet og læste op af teksten, som hyldede mord på politibetjente. Aktionærerne var chokerede.

I år 2000 holdt Charlton Heston en tale imod politisk korrekthed i USA for Harvard Law School Forum. Talen førte til heftig debat efterfølgende. I talen sagde han bl.a.:

"Forskrifter for, hvad vi skal tænke, er udviklet til forskrifter for, hvad vi skal sige, og så kan der ikke være langt til at fortælle os, hvad vi skal gøre. Inden I påstår, at I er selve udtrykket for den frie tanke, så fortæl mig lige: Hvorfor opstod politisk korrekthed på de amerikanske universiteter? Og hvorfor kan I fortsat tolerere det? Hvorfor har I, som skal forestille at diskutere idéer, underkastet jer dette pres? Lad os være ærlige: Hvem af jer mener, at jeres professorer virkelig kan sige det, de mener? Det skræmmer mig til døde, og det burde også skræmme jer, at overtroen på politisk korrekthed hersker i fornuftens haller. I er de bedste og de rigtigste. I, her i den frugtbare krybbe som udgøres af den amerikanske uddannelsesverden, her i lærdommens slot ved Charles River, I er fløden. Men jeg fastholder at I, og jeres lige i resten af landet, er de mest socialt konforme og den mindst politisk engagerede generation siden Concord Bridge. Og så længe I vedbliver at være det, er I - efter jeres forfædres standard - kujoner."

[email protected]

Kilde: