Cepos advarer mod offentlig forbrugsfest

Slettet Bruger,

20/10/2007

Af IKKEMIG 2

Skatteyderne skal til at løbe hurtigere, hvis de skal finansiere den store forbrugsfest i det offentlige. Beregninger fra den liberale tænketank CEPOS viser, at hvis den nuværende udvikling fortsætter uændret frem mod 2015, kan vi se frem til markante skattestigninger.

I sin fremskrivning til 2015 har regeringen regnet med en vækst i det offentlige på én procent om året. Men den vurdering køber cheføkonom for CEPOS, Mads Lundby Hansen, ikke.

"Fra 2002 til 2006 voksede de offentlige budgetter dobbelt så meget, som der var budgeteret med. Man havde regnet med en vækst på 0,7 pct., men i 2006 var det offentlige vokset med 1,5 pct. Altså en budgetoverskridelse på 100 pct.," siger Mads Lundby Hansen til 180Grader.dk.

Historisk stigning
Hvis statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) manglende evne til at holde de offentlige udgifter i snor fortsætter uændret, står vi overfor en stigning i det offentlige forbrug på to procent om året. Det vil i 2015 betyde, at de offentlige udgifter er steget med 38 mia. kr. og udgør 28,5 pct. af bruttonationalproduktet, BNP.

"Det er det højeste niveau i nyere danmarkshistorie," siger Mads Lundby Hansen.

Han vurderer, at hvis dette forbrug skal finansiere fuldt ud, vil det kræve et løft af de kommunale skatter med hele fem procentpoint, og beslaglægge 80.000 medarbejdere.

[email protected]

Kilde: