Cepos: Pas på det offentlige forbrug

Ganske vist er der lagt op til besparelser i regeringens forslag til finansloven for 2008

Slettet Bruger,

05/02/2008

Ganske vist er der lagt op til besparelser i regeringens forslag til finansloven for 2008. Alligevel står regeringens budget til at vokse mere, end selv en socialdemokratisk regering planlagde. Det siger cheføkonom i tænketanken CEPOS, Mads Lundby Hansen.

"Selvom væksten i det offentlige forbrug nedjusteres fra 1,7 til 1,5 pct. i 2008, har regeringen aldrig tidligere fremlagt et finanslovsforslag med så høj budgetteret vækst i det offentlige forbrug. Med et udgiftsløft på 6½ mia. kr. opererer VK-regeringen med en forbrugsvækst, der er 3 gange så høj som den vækst Nyrup-regeringen budgetterede med for 2008. Med den høje udgiftsvækst i finanslovsforslaget er det helt nødvendigt, at udgifterne i kommunerne ikke skrider gennem året, som de plejer," siger Mads Lundby Hansen.

Hvis flere mennesker skal arbejde i det offentlige, vil det blive endnu sværere for det private erhvervsliv at tiltrække arbejdskraft, advarer cheføkonomen.

"Den stærke udgiftsvækst er naturligvis upassende i forhold til manglen på arbejdskraft. Udgiftsvæksten indebærer, at der trækkes medarbejdere væk fra de private virksomheder, der i forvejen har 66.000 ubesatte stillinger," siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS.

[email protected]

Kilde: