Central G13-aktivist: Vi er ikke imod vold

Slettet Bruger,

15/10/2007

Af Ole Birk Olesen

Under dække af, at det såkaldte G13-initiativ angiveligt ikke er voldeligt, gik overborgmester Ritt Bjerregaard torsdag til møde med unge fra det venstreradikale miljø i København, som ønsker et kommunalt betalt klubhus, et såkaldt "Ungdomshus", til deres aktiviteter. Men internt i miljøet indrømmer G13-aktivisterne helt åbent, at de ikke tager afstand fra vold, og at de sagtens kan finde på at benytte sig af stenkast igen, hvis det er strategisk hensigtsmæssigt.

"Nogen gange er vi militante på 'stenkast er godt'-måden og andre gange militante på 'det er fedt at skubbe politiet'-måden," skriver en tilsyneladende central person fra G13 på debatforummet på modkraft.dk, en netportal for den yderste venstrefløj i Danmark.

At personen, der kalder sig "en helt anonym g13'er", er central i bevægelsen, redegør han eller hun for ved i debatten at omtale G13's talspersoner ved det ugentlige "mandagsmøde" i den autonome bevægelse for "vi". Alt sammen skrives i et svar til en Modkraft-bruger, som kritiserer G13 for at have sendt en SMS ud med opfordring til ro og ikke-vold efter besættelsesaktionen lørdag i forrige uge.

"Det kan godt være at sms'en kommer fra en enkelt G13 - aktivist (dem var der jo over 4000 af), men det er ikke en som G13 som initiativ har sendt," svarer personen og fortsætter: "Og mange af de G13 aktivister jeg snakkede med, var ligesom mig selv ret sure over den sms og især at der stod G13 som afsender. Derfor forklarede vi også sagens rette sammenhæng på mandagsmødet - men det er selvfølgelig ikke alle der kommer der, så derfor er det helt fint at du stiller spørgsmålene."

Den omtalte SMS blev i pressen brugt som et argument for, at G13 var et fredeligt initiativ og senere fungerede bl.a. den som et påskud for Ritt Bjerregaards møde med de "fredelige" unge fra det autonome miljø. Men en sådan opdeling af fredelige autonome og voldelige autonome er forkert, slår den centrale G13-aktivist fast:

"At pressen så nu (godt hjulpet på vej af politiet og ritt) prøver at dele os op i fredelige og voldelige må stå for egen regning. Internt må vi selvfølgelig tydeliggøre at det var de samme aktivister der stod bag G13 som var på gaderne i marts og september," skriver vedkommende med henvisning til de optøjer, som resulterede i omfattende ødelæggelser og kampe mod politiet.

G13 vil ikke undsige teksten
I aktionsgruppen G13 ønsker man ikke at lægge afstand til de holdninger som udtrykkes af den tilsyneladende centrale G13-aktivist.

"Det er fuldstændig umuligt for os i presseegruppen at have en holdning til alt, som bliver skrevet rundt omkring på alle mulige forummer af folk, som vi ikke aner, hvem er, eller måske ved hvem er. Så det er ikke en opgave, vi vælger at tage på os. Det har vi desværre ikke tid til," siger en person, der kalder sig "Pil" og tager telefonen hos G13's pressegruppe.

Jeg kan jo sende dig et link til den konkrete tekst, og så kan du sige, at synspunktet i teksten ikke tegner G13, hvis det er tilfældet.
"Det kan jeg slet ikke sige," lyder afvisningen fra "Pil", som ikke ønsker at udtale sig yderligere til citat.

Torsdag udtalte talspersonen "Ditte" efter et møde med Ritt Bjerregaard på Københavns rådhus, at hun ikke ville tage afstand fra stenkast mod politiet:

"Så længe politiet opfører sig på den her måde, så bliver man også bare nødt til at kæmpe tilbage," sagde hun.

[email protected]

Kilde: