CEPOS advarer mod tvangsfordeling af elever

I forgårs offentliggjorde først Århus Kommune og dernæst en lang række medier via Ritzau nyheden om det gavnlige i at tvangsfordele tosprogede bø...

Slettet Bruger,

29/01/2009

I forgårs offentliggjorde først Århus Kommune og dernæst en lang række medier via Ritzau nyheden om det gavnlige i at tvangsfordele tosprogede børn, så andelen af dem på de enkelte skoler i kommunen ikke blev for høj. Men undersøgelsen kan slet ikke bruges til at dokumentere nogen sproglig effekt af spredningen, siger forskningschef i CEPOS Gert Laier Christensen. Det skriver jp.dk.

"Udgangspunktet for konklusionen er, at mange af de tvangsflyttede elever har haft en sproglig fremgang. Men for at konkludere, at forsøget er en succes, skal man kunne dokumentere, at eleverne har haft en større sproglig fremgang på de to år, end de ville have haft, hvis de ikke var blevet tvangsflyttet. Det gør kommunen ikke," siger Gert Laier Christensen til jp.dk.

Resultaterne fra Århus' to heldagsskoler, der ikke ikke er underlagt kravet om maksimalt 20 procents elever med et væsentligt "sprogstøttebehov" viser desuden, at det ikke er antallet af tosprogede elever, der giver effekten, siger forskningschefen.

Erfaringerne fra Århus tvangsspredning har ellers været brugt af blandt andet Bo Asmus Kjeldgaard og Ritt Bjerregaard som argument for at indføre en lignende model i København.

[email protected]

Kilde: