CEPOS: Danmark bør boykotte FN-konference

Stærke kræfter i FN vil beskære ytringsfriheden og sende journalister i den fri verden på såkaldt "diversitetstræning" for at undgå, at islam kriti...

Slettet Bruger,

05/11/2008

Stærke kræfter i FN vil beskære ytringsfriheden og sende journalister i den fri verden på såkaldt "diversitetstræning" for at undgå, at islam kritiseres og at islam sættes i forbindelse med terrorisme og vold, lyder advarslen fra tænketanken CEPOS, som nu opfordrer den danske regering til at boykotte en forestående FN-konference mod racisme, også kaldet Durban II.

CEPOS-advarslen får relevans, hvis FN på Durban II-konferencen følger det udkast til slutdokument, som den forberedende komite konferencen netop har offentliggjort.

"Dokumentet er et direkte og uacceptabelt angreb på ytringsfriheden og vestlige demokratiske principper," udtaler CEPOS' chefjurist, Jacob Mchangama.

I FN-dokumentet lægges der op til, at journalister bør undergå "diversitetstræning" og underlægges "en frivillig etisk 'code of conduct'" med henblik på at adressere racisme og negative stereotyper i medierne. Udkastet fastslår ifølge Mchangama desuden, at FN's stater "tror på, at associering af islam eller nogen anden religion med terrorisme og vold, herunder gennem fornærmende karrikaturer, komplicerer vores fælles bestræbelser på at løse samtidens problemer".

Dokumentet opfordrer også FN-staterne til at tage resolut handling mod "negative stereotyper af religion, og bagvaskelse af religiøse personer, hellige bøger, skrifter og symboler". FN-staterne opfordres desuden til at "udarbejde tilladelige begrænsninger af ytringsfriheden og inkorporere dem i national ret". Udkastet fastslår, at "nylige begivenheder har understreget nødvendigheden af at demarkere de retlige grænser mellem ytringsfrihed og hate speech".

"Udkastet til slutdokumentet er i klar modstrid med EU's røde linjer, og hvis Danmark og de øvrige EU-lande vil fastholde troværdigheden, når det kommer til beskyttelsen af ytringsfrihed og vestlige værdier, bør man nu derfor klart melde ud, at man boykotter Durban II," siger Jacob Mchangama.

Udenrigsminister Per Stig Møller har tidligere udtalt, at hvis de muslimske lande vil gennemtrumfe en tekst, der sidestiller religionskritik med racisme, så "skal de ikke regne med, at der sidder europæiske eller vestlige lande ved bordet".

[email protected]

Kilde: