Bureaukrati truer små banker på livet

En lavine af lovkrav er ved at begrave de mindste banker

Slettet Bruger,

22/05/2008

En lavine af lovkrav er ved at begrave de mindste banker. Reglerne stammer hovedsageligt, hvor der bruges ord som Basel II og Mifid. Men når reglerne skal implementeres i dansk lovgivning, sker det i et omfang, hvor de små slet ikke kan følge med, skriver Berlingske Business.

"Det kræver betydelige ressourcer, og det er problematisk for de små banker. Jeg tror, at flere institutter kommer til at fusionere. Ikke alene på grund af administrative byrder, men de vil være en medvirkende årsag," siger bankekspert Bjarne Jensen fra BJ Consult til Berlingske Business.

Svært at ændre regler
Reglerne bliver udstedt af Finanstilsynet. Og her erkender Henrik Bjerre-Nielsen, at myndighedernes regulering er med til at forvride konkurrencen.

"Vi tager ikke specielt hensyn til de små institutter. Nogle gange har de store institutter så glæde af, at de kan gøre noget, så de slipper billigere, men vi behandler dem ens," siger Henrik Bjerre-Nielsen.

Da mange af reglerne er vedtaget i EU, er de umulige at ændre, selv hvis der skulle opstå en politisk vilje til det.

Skaber sammenhold
I Danmark er der 208 pengeinstitutter, hvoraf de 42 er ganske små. Mange af dem er over 100 år gamle andels- og sparekasser med under 10 medarbejdere.

"Det er vældigt godt, at vi har de små banker. De er sunde for lokalsamfundet, da mange af dem deltager aktivt i det og er med til at skabe et særligt sammenhold," siger lektor Finn Østrup fra Copenhagen Business School til Berlingske Business.

[email protected]

Kilde: