Budgetterne overskredet med 28 milliarder

Slettet Bruger,

22/05/2007

Godt ti millioner kroner om dagen. Så meget har man brugt mere end budgetteret i de gamle amter og kommuner i årene 2000-2006. Det viser en analyse i Dansk Industris blad Indsigt, der kommer på torsdag.

Alene i 2006 har man sprunget budgetterne med fem milliarder i forhold til de oprindelige aftaler med regeringen. Det betyder at væksten i serviceudgifterne har nået op på 2,3 procent i stedet for de planlagte 0,5 procent. Selvom Venstres kommunalordfører, Erling Bonnesen, vil have, at de kommende budgetter i regionerne og kommuner bliver overholdt, nægter han, at de tidligere års overskridelser er et problem.

"Når der er set igennem fingre med overskridelserne på 28 mia. kr. over alle de år, er det fordi, de har været velbegrundet. En del af pengene er f.eks. gået til at indfri de forventninger, vi alle sammen har haft til en øget aktivitet i sygehus- og sundhedssektoren," siger han til Berlingske.

Hos Dansk Industri er man dog mere skeptisk og opfordrer derfor regeringen til at sørge for, at det kommunale overforbrug ikke gentager sig.

"Regeringen får svært ved at lægge en overordnet plan for, hvor meget der skal bruges til service, anlæg og overførselsindkomster, når det skrider på serviceområdet gang på gang. Hvis det fortsætter, skal der også inddrives flere skatter," siger chefkonsulent i DI Steen Nielsen.

Kun en fjerdedel af de 270 gamle kommuner var i stand til at overholde budgetterne.

Kilde: