Borgerlige partier om DR-spørgeskema: Vildledende og venstreorienteret

Slettet Bruger,

19/09/2007

Af Ole Birk Olesen

Det er smart, hvis det virker, men det gør det ikke. Sådan lyder beskeden fra de partier i Folketinget, som går ind for lavere skat, men ikke kan give et meningsfyldt svar på netop skattespørgsmålet i et spørgeskema fra Danmarks Radio. Idéen med skemaet fra DR er, at politikere og vælgere skal besvare de samme spørgsmål, hvorefter systemet kan matche vælgerne med de politikere, som de er mest enige med.

Men ...

"Nogen af spørgsmålene har en politisk karakter. De virker som om, de er skrevet ud fra sådan en lidt venstreorienteret dagsorden," siger de Konservatives pressechef, Frank Korsholm, til 180Grader.dk.

Det er især det første spørgsmål, der er faldet ham for brystet. Her bliver man bedt om at tage stilling til, om "det er vigtigere at forbedre velfærden end at sætte skatten ned". Og det er ikke et reelt spørgsmål, lyder kritikken.

Lavere skat eller velfærd
"Man kan ikke undgå at opfatte det som andet end værdiladet. 'Velfærd' er et positivt ladet ord, mens 'skat' er neutralt. Derfor vil man typisk blive tvunget til at svare, at velfærden selvfølgelig skal forbedres, fordi man jo vil det bedste for alle mennesker. Hvis de ville have formuleret det her neutralt, så skulle de have spurgt, om det er vigtigere at øge de offentlige udgifter end at sætte skatten ned," siger Frank Korsholm.

Han bakkes op af politikere fra både Venstre og Ny Alliance.

"DR burde lave spørgsmålet om, og jeg har af samme årsag heller ikke svaret på det. Det bygger på en falsk præmis, hvilket selv Lykketoft og Stavad indså i starten af 90'erne," siger partistifter Anders Samuelsen fra Ny Alliance med henvisning til, at de to socialdemokrater i deres ministertid nedsatte både topskatten og formueskatten.

Politiserende spørgsmål
Venstres kulturordfører, Ellen Trane Nørby, er heller ikke meget for at svare på spørgsmålet.

"Jeg mener ikke, at man meningsfuldt kan svare på det. Spørgsmålet er i sig selv så værdiladet, at ligegyldigt hvad man svarer, så er det ikke dækkende for ens holdning som liberal. Det er et politiserende spørgsmål, når de to ting stilles op som hinandens modsætninger. Det er en konstruktion, at skattelettelser skulle være i modsætning til forbedret velfærd," siger Ellen Trane Nørby og fortsætter:

"Det er sådan noget, man lærer i første time af statistikundervisningen, at man skal passe på ikke at lave værdiladede spørgsmål. Velfærd er jo en tilstand, og det er ikke nødvendigvis noget, som det offentlige skaber med flere udgifter. Velfærd handler i høj grad også om at have frihed til at stræbe efter sine individuelle mål, men her går man bare ud fra, at velfærd er det samme som offentlig service."

Danmarks Radios kommunikationsdirektør, Henriette Rald, oplyser, at man i DR vil tage stilling til kritikken i løbet af dagen.

[email protected]

Kilde: