Borgerlige meningsdannere: Regeringen er for rød

Flere borgerlige meningsdannere uddeler drøje hug til Anders Fogh Rasmussens regering

Slettet Bruger,

10/01/2008

Flere borgerlige meningsdannere uddeler drøje hug til Anders Fogh Rasmussens regering. Regeringens retorik er socialdemokratisk, og det samme er dens politik, så derfor kan det være svært at se, at vi skulle have en borgerlig regering, mener folk som Claes Kastholm Hansen, Morten Albæk og Martin Ågerup ifølge dagens udgave af Berlingske Tidende.

"Kigger man på finansloven, som er den bedste måde at opgøre, hvorvidt samfundet har bevæget sig i en mere socialdemokratisk eller en mere borgerlig retning, så er den borgerlige regering ikke nået nogen vegne - hvis vi ser bort fra skattestoppet. Den har bare fortsat den linje, som Poul Nyrup, Mogens Lykketoft og Marianne Jelved lagde i 90erne. Det er en fuldstændig nøgtern, lidenskabsløs og saglig vurdering," siger Berlingske Tidendes egen kommentator Claes Kastholm Hansen bl.a. i avisen.

Martin Ågerup er enig i, at regeringens politik ikke har været prangende, men han bider først og fremmest mærke i den måde, som den taler på.

"Det mest skuffende har været, at regeringens retorik langt hen ad vejen har været socialistisk. Når Claus Hjort Frederiksen kan sige, at vi måske alle sammen skulle 'smile lidt mere', når vi betaler vores skat, fordi det er med til at ruste os til fremtiden, så tror man jo næsten ikke, at det kommer fra en borgerlig minister. Jeg tror umiddelbart, at selv Mogens Lykketoft ville indrømme, at skat i det mindste er et nødvendigt onde, men nu skal vi altså ligefrem til at smile. Det er ude på overdrevet," siger Martin Ågerup, der er direktør i tænketanken CEPOS.

Morten Albæk, der har markeret sig som borgerlig debattør, men til daglig fungerer som afdelingsdirektør i Danske Bank, mener, at regeringen har forspildt sine muligheder.

"Regeringen har været en skuffelse. Min forventning var, at regeringen ville øge danskernes forståelse af, at det kræver mådehold at leve i et af verdens bedste velfærdssamfund. Men regeringen har tværtimod leflet for velfærdspolemikeren - den dansker, som nyder at stopfodre sig selv med ufinansieret velfærd, velvidende at regningen skal betales af de kommende generationer," siger han.

Erhvervslivet bakker op
Omvendt er der opbakning fra erhvervslivets organisation. Både adm. direktør Jørgen Neergaard Larsen fra Dansk Arbejdsgiverforening og adm. direktør Hans Skov Christensen fra Dansk Industri er fuldt tilfredse med regeringen.

"Helt overordnet er det gået godt. Det er blevet mere attraktivt at drive virksomhed i Danmark, og virksomhedernes frygt for at vågne op til nye byrder og foranstaltninger er forsvundet. Og så har regeringen skabt en rekordhøj beskæftigelse," siger Hans Skov Christensen til Berlingske Tidende.

[email protected]

Kilde: