Borgerlige amerikanere giver mere til velgørenhed end venstreorienterede

Er man ikke venstreorienteret som ung, så har man intet hjerte, og er man ikke højreorienteret som ældre, så har man ingen hjerne

Slettet Bruger,

08/04/2008

Er man ikke venstreorienteret som ung, så har man intet hjerte, og er man ikke højreorienteret som ældre, så har man ingen hjerne. Sådan lyder en velkendt talemåde, men noget tyder på, at det ikke passer, skriver professor i statskundskab Peter Kurrild-Klitgaard på bloggen punditokraterne.dk.

Han refererer en amerikansk undersøgelse af amerikanernes villighed til at bidrage til godgørende arbejde, og den viser lige det modsatte: Det er de borgerlige i USA, som er mest rundhåndede med hjælp til udsatte grupper.

"Ser man på, hvor meget der gives, bliver forskellene meget udprægede: Konservative amerikanere gav i 2000 næsten en tredjedel flere penge væk end den modsatte fløj (1.600 dollar om året mod 1.227). Nogle vil sikkert gætte på, at denne forskel skyldes, at højreorienterede har flere penge at give af, men det er ikke tilfældet - snarere tværtimod: Venstreorienterede familier havde indkomster, der var i gennemsnit seks pct. højere end højreorienterede familier. Deler man op på indkomstgrupper og observans får man endog det billede, at konservative amerikanere i hver eneste indkomstgruppe er mere generøse end de venstreorienterede i samme. Gavmildheden slår sågar igennem, når det gælder at give blod til hospitalerne: Hvis alle gav så meget blod som de angiveligt koldhjertede konservative, ville USAs blodforsyning stige med knap 45 pct.," skriver Peter Kurrild-Klitgaard.

Og mønsteret genfindes også ved amerikanernes stemmeafgivning, fortæller han videre:

"Republikanere tenderer i retning af at være mere generøse end Demokrater. Dét fik anekdotisk en vis opmærksomhed i forbindelse med præsidentvalget i 2000, hvor det kom frem, at Al Gore gav meget beskedne 0,2 pct. af sin pæne indkomst til velgørenhed - hvilket var kun 1/10 af gennemsnittet. Ser man på et kort over USA, er det stort set nøjagtigt de samme delstater, som i 2004 blev vundet af Demokraternes præsidentkandidat John Kerry, som i 2001 var dem, hvor indbyggerne gav mindre generøst end gennemsnittet, mens 24 af de 25 stater, hvor man er mest generøse, gik til Bush."

Det får professor Kurrild-Klitgaard til at overveje, hvad det egentlig vil sige, at "have et hjerte".

"Er det, når man gennem en omfattende, statslig omfordeling vil tage fra nogen og give til andre? Eller er det, når man selv frivilligt giver egne penge og tid til at hjælpe? Intet dikterer, at de to ting skulle være udtryk for det samme. For det første er det jo ikke nødvendigvis det samme at være generøs med andres penge som at være det med ens egne. Logisk set kan man sagtens være en asocial venstreorienteret, der går ind for større omfordeling, men aldrig selv hjælper andre. For det andet behøver man ikke at være egoist, fordi man er modstander af statslig omfordeling - man kan sagtens samtidig mene, at man selv har en moralsk forpligtelse til at hjælpe mennesker i nød," skriver han.

[email protected]

Kilde: