Blokade-talsmand: "Man må bruge de virkemidler, man nu engang har"

Slettet Bruger,

17/09/2007

Af Ole Birk Olesen

Det er "meget sandsynligt", at rabiate forældre på torsdag vil etablere blokader mod daginstitutioner i København i protest mod besparelser, lyder meldingen fra Lars Klingenberg, talsmand for Københavns Forældre Organisation. Og kommer blokaderne, så sker det med fuld opbakning fra organisationen.

"Blokader er en del af det aktionskatalog, som vi har udsendt til institutionerne, men det er op til de enkelte institutioner selv at finde ud af, hvad de har lyst til," siger Lars Klingenberg til 180Grader.dk.

Men I bakker altså op om, at nogen forældre stiller sig op og spærrer for, at andre forældre kan aflevere deres børn til pasning?
"Det gør vi, ja."

Er det ikke utroligt uopdragent?
"Jeg synes, det er utroligt uopdragent af Københavns Kommune at lægge besparelser frem, som kommer til at koste pædagogstillinger og vil føre til meget dårligere forhold for de københavnske børn. Det synes jeg er endnu mere uopdragent."

Hvad har det med de forældre at gøre, som I vil spærre adgangen til daginstitutionerne for?
"Jamen altså, blokader er jo sådan set bare et virkemiddel, ligesom arbejdsmarkedets parter har virkemidler som strejker og lockout. Derfor bruger vi de virkemidler, vi som forældre har, og der er blokader et af de virkemidler. Vi er godt klar over, at det er et kraftfuldt virkemiddel, men det er strejker også."

En strejke går ud på, at man ikke selv ønsker at arbejde et sted, en lockout går ud på, at man ikke ønsker at have nogen arbejdende hos sig, men en blokade handler om, at man vil lade det gå ud over folk, som er helt udenforstående i forhold til jeres konflikt, blot fordi I har et politisk synspunkt, som I gerne vil promovere. Kan du se forskellen?
"Ja, det kan jeg godt, men et eller andet sted må man sige, at det er vores børn, vi snakker om, og de har ikke muligheden for at lave strejke, fordi de har dårlige arbejdsforhold, og så er vi som forældre nødt til at tage det op."

Er gidseltagning ok?
Må man gerne tage gidsler, fordi man gør det for sit barns skyld?
"Jeg synes ikke, vi snakker om gidsler her."

Er det ikke at tage gidsler, når man lader det gå ud over helt uskyldige mennesker, fordi man har noget, man gerne vil brokke sig over?
"Ja, men det er et af de virkemidler, vi har valgt at lægge i vores aktionskatalog."

Så det er helt i orden at tage gidsler for at promovere sit budskab?
"Jeg synes slet ikke, vi skal begynde at snakke om gidsler."

Hvad handler det så om?
"Det handler om, at vi skal gøre politikerne opmærksomme på, at de her besparelser kommer til at gøre rigtig ondt, og de kommer til at have en langsigtet negativ effekt på de børn, som bliver berørt af dem."

Men igen: Hvorfor skal det gå ud over nogen, som ikke har lod og del i den beslutning?
"Vi har sådan set heller ikke andel i forvaltningens underskud på området. Der er nogen folk, som har siddet og lavet nogen uheldige dispositioner, som Københavns børn kommer til at betale for nu. Hvis vi endelig skal snakke om gidsler, så synes jeg da, at Københavns Kommune er vældig god til det også."

"Man må bruge de virkemidler, man nu engang har"
Hvordan har du det mere generelt med, at den gruppe, som er villig til at tage de mest ekstreme midler i brug, får lov til at gøre mest opmærksom på sig selv? Er det en god skik i et demokrati?
"Man må bruge de virkemidler, man nu engang har."

De autonome siger, at det virkemiddel, de nu engang har, er at smadre byen - må de også bruge det?
"Nej."

Så det er ikke et generelt princip, at man må bruge de virkemidler, som man har, uanset hvad virkemidlerne er?
"Nej, det er det ikke. Vi har valgt at bruge det her virkemiddel, fordi vi mener, at det er en måde at råbe politikerne op på."

Men synes du så, at det er godt, at dem, der er villige til at bruge de mest ekstreme midler, er dem, der får gennemført deres ønsker i et demokrati?
"Det kommer helt an på situationen. Det kan jeg ikke komme med generelle betragtninger om nu."

Vil ikke fortælle om politisk baggrund
Hvor ligger du politisk?
"Jamen, det har slet ikke noget med partipolitik at gøre, det her. Det har noget at gøre med vores børn."

Det er jo normalt på venstrefløjen, at man er mest villig til at benytte den slags midler.
"Det kan godt være, men det her handler slet ikke om partipolitik."

Stemmer du på et parti langt ude på venstrefløjen?
"Det kommer slet ikke sagen ved."

Når I påstår, at I er en apolitisk forening, så kommer det vel sagen ved, hvis I i virkeligheden er en venstreorienteret forening?
"Jeg ved godt, at der er mange, som vil sige, at vi er røde lejesvende og alt muligt."

Så kan du jo bare fortælle, at det ikke passer.
"Det kommer ikke an på, hvad jeg personligt synes. Det handler om, at en masse forældre synes, at det må være nok nu."

Så hvis folk gerne vil vide, hvilken politisk orientering I, der organiserer de her aktioner, har, så må de ikke få det at vide?
"Nej, for vi er en koordinationsgruppe, og vi tvinger ingen til noget som helst. De enkelte institutioner vælger selv at gøre, hvad de har lyst til," siger Lars Klingenberg.

[email protected]

Kilde: