Biodiesel kan give motorstop

Op imod 250

Slettet Bruger,

11/05/2008

Op imod 250.000 svenske bådejere risikerer motorstop, når de skal ud at sejle til sommer. En konsekvens af, at benzinselskaberne er begyndt at blande biodiesel i den almindelige diesel. Det skriver Dagens Nyheter.

"Det er skandaløst ringe, man burde ikke blande en masse skidt i brændstoffet," siger Claes Grönberg, der er formand for en af Sveriges største interesseorganisationer for bådejere.

De svenske benzinselskaber begyndte i 2006 frivilligt at blande den såkaldte FAME-brændstof i den almindelige diesel. FAME - fedtsyremethylester - produceres fra vegetabilske olier, særligt rapsolie. Desværre for bådejerne har det vist sig, at FAME-indblandingen øger væksten af mikroorganismer i dieseltanken. For den blandede diesel er mere følsom for vand end ren dieselolie.

"Det betyder, at den FAME-blandede diesel tager mere vand til sig end den almindelige, og det kan betyde, at der kommer en større mængde vand i tanken. De her organismer anvender brændstoffet som næring, og derfor glæder det for bådejere om at få vandet ud af tanken," siger Ebba Tamm, der er teknisk ekspert på Svenska Petroleumsinstituttet.

Alternativet kan ellers meget vel blive motorstop, og den risiko er bådejere selvsagt ikke begejstrede for. Heller ikke for at leve op til et miljøansvar.

"Man kan diskutere om ikke alle de motorstop, der kan forårsages af det her,, ikke også skaber en masse elendighed," siger Claes Grönberg.

[email protected]

Kilde: