Claus Hjort: Reform af førtidspension har ikke virket

Slettet Bruger,

24/05/2007

Det var håbet, at førtidspensionsreformen, der trådte i kraft i 2003, ville få flere ud på arbejdsmarkedet. Men sådan er det ikke gået, viser en redegørelse, som regeringen i dag aflever til Folketinget. På trods af stigende efterspørgsel på arbejdskraft og mange flere der arbejder i fleksjob, er antallet af nye førtidspensionister uændret - godt 14.000 om året. For i mellemtiden er antallet af unge, der modtager førtidspension på grund af psykiske lidelser, steget.

"Reformen har ikke virket helt efter hensigten," erkender beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) i Jyllands-Posten: "Der er fortsat alt for mange mennesker uden for det ordinære arbejdsmarked, og det er ikke holdbart på længere sigt, hvor vi får brug for alle hænder og hoveder på det danske arbejdsmarked."

Socialminister: Bedre at være i arbejde
Otte ud af ti unge førtidspensionister lider af psykiske lidelser, der kan behandles. Socialminister Eva Kjer Hansen (V) mener, at mere skal gøres for at hjælpe de unge ud af lediggangen.

"Vi må kunne hjælpe mange psykisk syge bedre og mere fremadrettet. Hvis de med den rette hjælp kan komme tilbage til arbejdsmarkedet, er det langt bedre end at parkere dem på en varig passiv ydelse," siger hun.

Formanden for De Samvirkende Invalideorganisationer, Stig Langvad, modsætter sig ændringer i førtidspensionssystemet som for eksempel en tidsbegrænsning.

"Jeg synes, at der er tendens til en urimelig klapjagt på mennesker, der har det virkelig dårligt, og som har brug for ro i deres liv. I den nuværende lovgivning har kommunerne jo allerede mulighed for at følge op, når folk først har fået det bedre. Kommunerne bør holde en kontinuerlig kontakt til deres førtidspensionister og ikke bare efterlade folk," siger han.

mkr

Kilde: