Bernstein forudser nulvækst i 2009

Nationalbankdirektør Nils Bernstein løfter i et interview med Financial Times sløret for en uventet og dramatisk nedjustering af Nationalbankens fo...

Slettet Bruger,

13/11/2008

Nationalbankdirektør Nils Bernstein løfter i et interview med Financial Times sløret for en uventet og dramatisk nedjustering af Nationalbankens forventninger til væksten i dansk økonomi næste år, skriver dagbladet Børsen.

For blot knap to måneder siden forventede Danmarks Nationalbank en vækst på 1 pct. i 2009. Nu forventer Bernstein i stedet nulvækst.

"Sandsynligvis vil vi ende med et skøn på tæt på nul fra den positive side," udtaler Nils Bernstein til Financial Times onsdag.

Der er ca. en måned til, at Nationalbanken offentliggør sin kvartalsoversigt, hvor justeringer af bankens syn på dansk økonomi normalt annonceres.

Spådommen om nær-nulvækst næste år kan holdes op mod, at finansminister Lars Løkke Rasmussen i sit økonomiske kasseeftersyn den 20. oktober nedjusterede regeringens eget vækstskøn for næste år fra 0,5 pct. til et interval på 0,0-0,5 pct.

Signalet fra Nils Bernstein peger på, at Nationalbanken forventer en vækst i den lave ende af regeringens interval, ligesom der er tale om en større nedjustering end regeringens.

Den seneste prognose for dansk økonomi stammer fra EU-Kommissionen, som spår en vækst på 0,1 pct. næste år, om end stadig flere økonomer herhjemme advarer om, at væksten kan blive direkte negativ.

Cheføkonomen i Nordea Helge J. Pedersen finder nedjusteringen fra Nationalbanken bemærkelsesværdig og gentager opfordringen til regeringen om at forberede en finanspolitisk pakke for at være klar til at stimulere væksten.

"Nationalbankens forventning om en vækst på nul pct. er ikke urealistisk. Der er en risiko for, at vi kan opleve negativ vækst næste år," siger Helge J. Pedersen til Børsen.

[email protected]

Kilde: