Belønning til busselskab giver flere passagerer

Årtiers kamp for at få bilister over i den kollektive bustrafik ser nu ud til at lykkes i Storkøbenhavn

Slettet Bruger,

14/04/2009

Årtiers kamp for at få bilister over i den kollektive bustrafik ser nu ud til at lykkes i Storkøbenhavn.

Et forsøg med at øge serviceniveauet, indsætte flere busser og tilbyde gratis internetadgang på en konkret busrute, 150S, mellem Nordsjælland og København har på bare seks måneder resulteret i 3.000 flere passagerer om dagen, hvilket er en fremgang på over 20 pct.

Hver tiende nye passager kommer ifølge en ny undersøgelse fra konsulentfirmaet Cowi direkte fra egen bil.

Resultatet skal ses i lyset af, at busserne i hovedstadsområdet gennem de seneste 10 år har haft et passagerfald på hele 19 pct, skriver Berlingske Tidende.

"Bussen bliver normalt betragtet som noget, man kun bruger, når man ikke har andre muligheder. Men nu ser vi, at den kan være et alternativ til bilen, hvis kvaliteten er i orden," siger trafikselskabet Movias områdechef for Storkøbenhavn, Torsten Rasmussen.

Incitamentkontrakt
Fremgangen skyldes, at det offentlige trafikselskab Movia har indgået en såkaldt incitamentkontrakt med det private busselskab Arriva, som står for kørslen. Kontrakten betyder, at Arriva i modsætning til tidligere nu kan tjene millioner af kroner på at skaffe nye kunder.

I Aalborg har et lignende forsøg også resulteret i flere buspassagerer for første gang i otte år, og flere andre trafikselskaber melder sig nu på banen med incitamentkontrakter, der økonomisk belønner de private busselskaber, hvis de får flere kunder i butikken.

"Incitamentkontrakterne er uden tvivl et stort element i processen om at få privatbilisterne over i den offentlige transport," siger Carsten Hyldberg Jensen, direktør for trafikselskabet Fynbus.

Transportminister Lars Barfoed (K) kalder det glædeligt, at det kan lade sig gøre at vende bussernes ellers vigende passagertal og få bilister om bord, og han ønsker nu incitamentkontrakterne udbredt til hele landet.

"Det viser, at man kan vende den negative udvikling, hvis man tænker offensivt og kreativt," siger han.

[email protected]

Kilde: