Bekymring over Schengens østudvidelse

Slettet Bruger,

21/12/2007

Fra midnat blev det muligt at rejse fra Danmark til de Baltiske lande, Polen, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn og Slovenien uden at skulle have sit pas op af lommen. Schengen-samarbejdet er nu udviddet til at omfatte 24 lande.

Men det er ikke kun danskere, der kan rejse ud. Det betyder også, at man fra disse lande nu kan rejse ind i Danmark uden pas. Og det vækker bekymring flere steder.

"Vi kommer til at miste et meget effektivt redskab i bekæmpelsen af illegal immigration," siger Ilkka Laitinen, der er chef for EU's kontor for grænsesamarbejde til BBC.

Dansk Folkepartis EU-ordfører, Morten Messerschmidt, deler denne bekymring.

"Vi ved, at organiseret kriminalitet begået af østeuropæere er et stigende problem i Danmark, og med udvidelsen af Schengen-samarbejdet kan de mange lommetyve, narkosmuglere og kvindehandlere i dag reelt vandre lige ind i landet uden at blive kontrolleret. Det er simpelthen ikke acceptabelt," siger han.

Dansk Folkeparti har derfor indleveret et forslag om, inden for Danmarks internationale forpligtelser, at genindføre grænsekontrollen.

"Jeg vil nu rejse sagen over for justitsminister Lene Espersen og kræve, at hun tager danskernes sikkerhed alvorligt og benytter lovgivningens mulighed for at genindføre grænsekontrollen," siger han.

Tryg ved det
Et sted bekymringen ikke trives er i Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, NEC, der netop står for efterforskningen af grænseoverskridende kriminalitet som narkosmugling og menneskehandel.

"Jeg er tryg ved det, fordi den gammeldags kontrol bliver erstattet af en række muligheder for samarbejde mellem politi i de tidligere østlande og os andre. Den fysiske kontrol bliver erstattet af efterretninger så vi kan agere tidligere," siger NEC's chef, Kim Kliver, til Politiken.

[email protected]

Kilde: