Begravelse: Nye familier slås om liget

Der er ofte lagt op til store konflikter, når nutidens moderne familier med mor, far, papmor, papfar, søskende og papsøskende skal have begravet de...

Slettet Bruger,

26/02/2008

Der er ofte lagt op til store konflikter, når nutidens moderne familier med mor, far, papmor, papfar, søskende og papsøskende skal have begravet deres kære, skriver Urban.

"Det sidste farvel skaber tit nogle grimme konflikter i den moderne familie med dine, mine og vores børn samt diverse eks'er og uregistreret partnerskab. For groft sagt så tilhører retten til liget ikke nødvendigvis den, der har kendt afdøde længst eller elsket personen mest - men den, der ifølge loven er tættest på," sekretariatschef Birgitte Holst fra Landsforeningen Liv & Død til Urban.

Rektor på Pastoralseminariet i København Mogens Lindhardt har ligefrem oplevet, at børn af første ægteskab var så utilfredse med, at deres far lå ved siden af sin sidste kone, at de fik flyttet hans rester hen til deres mors gravsted.

"Præsten kan selvfølgelig prøve at snakke med de efterladte - men vi skal i sidste ende holde os til lovens bestemmelser, selv om det kan betyde, at enken ignorerer ethvert ønske fra afdødes børn af tidligere ægteskab - eller at en tante fra Jylland begraver sin københavnske nevø i Ringkøbing," siger Mogens Lindhardt.

Derfor lyder rådet, at man i opløste og sammenbragte familier må sørge for at planlægge begravelsen mere grundigt, inden der er et lig at slås om.

"For at undgå skænderier om hvorvidt far skal ligge ved siden af kone nummer et eller to, så burde det indarbejdes som en norm, at man i de familietyper sørger for at få talt om den sidste vilje og få den indført i et testamente," siger seniorforsker Mai Heide Ottosen fra Socialforskningsinstituttet til Urban.

[email protected]

Kilde: