Af Ole Birk Olesen
Medarbejdere på barsel kan risikere at gå glip af den lønforhøjelse, som de ville have fået, hvis de havde været på arbejdspladsen. Det fortæller fagforeningen HK."Vores indtryk er, at det desværre er rimelig udbredt, at især private arbejdsgivere indfører lønstop for gravide og medarbejdere på vej på barsel. I en række virksomheder er der ligefrem tradition for, at barsel er lig med ingen lønregulering," siger Gerda Christensen, faglig chef i HK/Privat, til erhvervsbladet.dk
Hun har eksempler på, at kvindelige medarbejdere er gået fra at være blandt de bedst lønnede til at være blandt de dårligst lønnede efter to graviditeter, alene fordi virksomhederne har en tradition for, at barsel er lig med stop for lønstigninger. Men den praksis er ulovlig, lyder det fra arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv.
"Man må ikke begrunde en manglende lønregulering eller en lav lønregulering i graviditet eller barsel. En manglende eller mindre lønstigning skal altid begrundes sagligt. Det gælder både før, under, og efter barslen," fastslår chefkonsulent i Dansk Erhverv Kira Brøndholt Johnson.
Men er det da ikke sagligt at ville giver lavere løn til folk, som ikke er til stede på arbejdspladsen?
"Ikke ifølge ligebehandlingsloven, nej," siger Kira Brøndholt Johnson til 180Grader.dk.
Men de er da mindre værd på arbejdspladsen, er de ikke?
"Det kan man godt sige, men de har ifølge loven en beskyttelse, som det ikke er til at komme udenom."
Er det så ikke loven, der er usaglig?
"Sådan er loven jo, og det må vi jo rette os efter. Det er da klart, at det kan være upraktisk for arbejdsgiveren, men ifølge ligebehandlingsloven skal medarbejdere på barsel behandles som alle andre, og derfor må man ikke undlade at give dem en lønregulering med den begrundelse, at de er på barsel."
Er det så ikke en mærkelig brug af ordet "saglighed"? Findes der noget mere sagligt end at aflønne folk i henhold til deres værdi på arbejdspladsen? Er det ikke selve definitionen på en saglig løn?
"Det kan vi godt være enige om, men i juridiske termer kalder man det usagligt, hvis lønforhold begrundes med en medarbejders barselsorlov," siger Kira Brøndholt Johnson.