Barfoed: Økonomer overdriver - og statsministeren hykler ikke

Af Ole Birk OlesenDer er stadig tid til at forebygge store lønstigninger på det danske arbejdsmarked og en medfølgende forringelse af dansk erhverv...

Slettet Bruger,

03/01/2008

Af Ole Birk Olesen

Der er stadig tid til at forebygge store lønstigninger på det danske arbejdsmarked og en medfølgende forringelse af dansk erhvervslivs konkurrenceevne. Det mener de Konservatives finansordfører, Lars Barfoed, som derfor ikke mener, at det er rimeligt, at økonomer som overvismand Peter Birch Sørensen og cheføkonom i Nordea Helge J. Pedersen gør regeringen ansvarlig for en mulig kommende "overophedning" af dansk økonomi.

"Jeg synes, at forudsætningen for deres udtalelse er lidt forkert, fordi de taler om, at økonomien er på vej mod en overophedning. Mig bekendt taler vi om, at der en risiko for, at den bliver overophedet i de kommende år. Derfor har jeg også sagt, at det er vigtigt, at vi ser på konjunktursituationen og analyserer den grundigt for at vurdere, om der er plads til den finanseffekt, der var lagt ind i finanslovsforslaget oprindeligt. Jeg mener ikke, at vi kan sige, at økonomien lige nu er overophedet - men vi er lige på grænsen," siger Lars Barfoed til 180Grader.dk.

Statsministeren har lige holdt en nytårstale, hvor han opfordrede til mådehold ved de kommende lønforhandlinger. Men når regeringen vil lade det offentlige forbrug vokse med 1,7 procent i 2008, har regeringen så ikke ydet et lige så stort bidrag til, at økonomien kører af sporet, som de arbejdstagere der kræver højere løn?
"Naturligvis påvirker det også situationen, og det er klart, at vi har et ansvar for at styre den økonomiske udvikling i den offentlige sektor."

Er det så ikke hyklerisk af statsministeren at opfordre andre til at holde igen, når regeringen ikke selv holder igen?
"Nej, det mener jeg ikke, for man må også se isoleret på lønudviklingen og spørge, hvad den kan bære. Der er ingen tvivl om, at der er en sammenhæng mellem den offentlige lønudvikling og den private lønudvikling, og vi kan risikere et overenskomstresultat i den offentlige sektor, som vil presse lønudviklingen i den private sektor op og forringe vores konkurrenceevne. Derfor er det helt berettiget at foretage en selvstændig vurdering af, hvad der er plads til i lønudviklingen," siger Lars Barfoed.

[email protected]

Kilde: