Børnecheck er kun til mor

Der var engang, hvor kvinder måtte gå til deres mænd og bede om penge, når der skulle købes ind

Slettet Bruger,

17/01/2008

Der var engang, hvor kvinder måtte gå til deres mænd og bede om penge, når der skulle købes ind. I dag er det lige omvendt: Børnechecken bliver per automatik sat ind på moderens konto, og så er det far, der må bede om penge, hvis han skal ud at købe tøj til junior. Det beretter Avisen.dk.

Kun i de sjældne tilfælde, hvor faderen har den fulde forældremyndighed, børnenes folkeregisteradresse eller sender en særlig ansøgning til kommunen, bliver børnechecken sendt til ham. Ellers er det op til kvinderne at bestemme, hvordan pengene skal forvaltes.

"Butikkerne kan helt tydeligt mærke, når der lige er kommet børnepenge. Og kvinderne køber både designertasker til sig selv og flyverdragter til børnene. Over tid er det dog vores fornemmelse, at børnene får del i alle pengene," siger Jens Brendstrup, cheføkonom i Dansk Erhverv, til Avisen.dk.

Diskrimination
I Foreningen Far undrer man sig over forskelsbehandlingen og foreslår at dele checken midt over.

"Vi har lige fået en ny forældreansvarslov, set i barnets perspektiv, men pengene følger stadig ikke barnet. Det er altså ikke kvindernes penge, som de fire gange om året kan bruge til sig selv og børnene som de lyster. Forældrene har i langt de fleste situationer et fælles ansvar for at forsørge børnene og derfor bør penge også deles ligeligt," siger foreningens talsmand, Lars Hansen.

"Intet reelt problem"
Også Dansk Kvindesamfund kritiserer den kønsdiskriminerende praksis, men der er ikke udsigt til, at reglerne bliver lavet om.

"Det ville være tom signallovgivning, hvis vi ændrede på et system, hvor der ikke er et reelt ligestillingsmæssigt problem. Jeg mener ikke, at vi på formynderisk vis skal dele børnechecken op i to dele. Vi skal ikke blande os i, hvordan forældrene indretter deres økonomi," siger skatteminister Kristian Jensen (V) til Avisen.dk. Han påpeger, at det vil være dyrere at administrere dobbelt så mange lønkonti.

[email protected]

Kilde: