Argument for udvisninger "en politisk floskel", siger jurister

"Der er jo tale om opholdstilladelser, der er givet administrativt og derfor også kan tages igen administrativt

Slettet Bruger,

20/02/2008

"Der er jo tale om opholdstilladelser, der er givet administrativt og derfor også kan tages igen administrativt." Sådan sagde statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i et live-interview i TV-Avisen søndag, da han forsvarede beslutningen om at udvise de to terrormistænkte tunesere uden at stille dem for en dommer. Men argumentet, der er blevet gentaget af mange andre borgerlige politikere, er noget sludder, siger flere jura-eksperter til Politiken.

"Det er en forførende smart udtalelse fra statsministeren, men det er forkert, det han siger. Han må have rådført sig mere med sin spindoktor end med sine jurister. For hvis udtalelsen var rigtig, var Danmark en bananrepublik. Så havde man sat retssystemet ud af kraft," siger professor i jura, Henning Koch, Københavns Universitet, til Politiken.

Den vurdering bakkes op af hans kollega på Århus Universitet, professor Jens Vedsted-Hansen, der kalder statsministerens udtalelse for "en politisk floskel". "Udsagnet er vildledende og irrelevant for debatten. Man kan ikke sige sådan," siger Jens Vedsted-Hansen.

Voldsomt overgreb
Han forklarer, at også kørekort, flycertifikater og autorisationer tildeles administrativt.

"Men det er også sådan, at hvis myndighederne vil inddrage dem igen, så kan folk klage og i sidste ende få en domstol til at afgøre sagen. Og det skyldes jo helt enkelt, at det er et voldsomt overgreb over for den enkelte, og derfor træder de almindelige retsgarantier i kraft, ofte endda på en særdeles effektiv måde. Disse tilladelser kan ikke inddrages rent administrativt," siger
Jens Vedsted-Hansen, der også påpeger, at der ikke er dansk tradition for at udvise udlændinge uden om domstolene.

Det har været muligt for Politiken at få statsministerens kommentar til juristernes kritik.

[email protected]

Kilde: