Anmelder naboen for sort arbejde

Slettet Bruger,

23/07/2007

En restauratør, der blev anmeldt for at have en "sort" medarbejder. En kiosk, der blev anmeldt for at sælge afgiftsfri sodavand. Endda et skrantende ægteskab, hvor ægtefællerne anmeldte hinandens sorte arbejde. Skattemyndighederne oplever i stigende grad, at vi anmelder hinanden, når vi har mistanke om skattesnyd, sort arbejde eller socialt bedrageri.

"Vi får hele tiden flere og flere anmeldelser fra borgerne. Sidste år modtog vi nok omkring 500 anmeldelser på hele Fyn - i år regner vi med at få et sted mellem 300 og 400 anmeldelser alene her i Odense," siger Finn Fournaise, fuldmægtig i Skattecenter Odense, til Politiken.

Ifølge Skat behandlede skattemyndighederne i Århus omkring 400 anmeldelser sidste år, og i år er antallet indtil videre nået op på 160. I København ligger antallet af borgeranmeldelser nogenlunde stabilt højt på mellem 600 og 700 sager om året.

"Finder sig ikke i socialt bedrageri"
Vi anmelder fortrinsvis hinanden for socialt bedrageri, ikke for en smule sort arbejde, vurderer skatteeksperten, professor Ole Bjørn. Og det er et sundhedstegn i en tid med høj konjunktur, mener han.

"Hvis naboen er på overførselsindkomst og derudover laver sort arbejde, så er det en akkumulation af skattesnyd og socialbedrageri. Så siger folk: det vil vi fandeme ikke finde os i. Mens det at folk et par uger laver lidt i deres fritid gør ikke så meget," siger Ole Bjørn.

Derimod mener Ole Thyssen, professor i filosofi på Handelshøjskolen i København, at det snarere er hævngerrighed, der driver os.

"De her tal tror jeg ikke så meget er et udtryk for en højere moral, de er snarere udtryk for mindre loyalitet over for hinanden - hævngerrighed. Man siger: det er sgu for galt, det er urimeligt. Det er en slags: Det skal de ikke komme godt af sted med."

[email protected]

Kilde: