Amerikansk velgørenhed sætter rekord

Slettet Bruger,

26/06/2007

Måske vil meningsdannere og præster fremover bevidst arbejde på at få indført "amerikanske tilstande" i Danmark og resten af Europa. Europa halter nemlig voldsomt bagefter USA, når det gælder frivillige donationer til velgørende formål. Amerikanerne, som er verdens mest hjælpevillige folk, slog velgørenhedsrekord i 2006, hvor de frivillige donationer kom op på over 300 milliarder dollars. Det viser en undersøgelse fra Center for Filantropi på University og Indiana.

Selvom organisationer og virksomheder traditionelt står for mange filantropiske aktiviteter i USA, kom 83 % af bidragene fra individer. Og det er ikke kun "de rige", som kaster deres levninger fra sig. 65 % af donationerne kom fra husstande med middelindkomster på under 100.000 dollars.

"Det siger noget om amerikansk kultur, som er forskellig fra alle andre lande," siger Claire Gaudiani, professor på New York Universitets "Heyman Center for Filantropi", til nyhedsbureauet AP. Han uddyber at den amerikanske donorånd går på tværs af indkomstgrupper, og at donationerne hjælper til at udvikle ideer og opfindelser, hvilket kommer økonomien som helhed til gode.

Amerikanerne giver en dobbelt så stor del af nationalprodukt som verdens næstmest generøse befolkning, briterne.

Det amerikanske rekordtal afslører en stigning i donationerne på omkring en procent i forhold til året før. Hvis man korrigerer for den særlige nødhjælpsindsats i forbindelse med orkanerne Katrina, Rita og Wilma er stigningen helt oppe på 3,2 %. Ifølge organisationen Giving USA følger stigningen i frivillige donationer historisk set den økonomiske vækst. Som regel vil væksten i frivillige bidrag være en tredjedel af væksten på aktiemarkedet. Det passer også i år, pointerer formanden for Giving USA til AP.

Den største del af bidragene, nemlig 33 %, går til religiøse organisationer. 14 % går til uddannelsesformål, såsom støtte til legater, universiteter og biblioteker.


hsh

Kilde: