Alkoholgrænse blev grebet ud af luften

Slettet Bruger,

21/10/2007

I årevis er danskerne blevet opfordret til at tælle genstande: Højst 21 genstande om ugen for mænd og 14 genstande for kvinder. Men i virkeligheden bygger disse anbefalinger på tyve år gammelt gætværk, skriver britiske The Times.

Den danske alkohol-grænse blev kopieret fra Storbritannien, hvor myndighederne siden 1987 har anbefalet briterne højst at indtage 14 eller 21 genstande, afhængigt af køn. Men en af eksperterne bag anbefalingen, Richard Smith, indrømmer nu, at der ikke var nogen videnskabelig basis for beslutningen.

"Holdningen blandt kommitte-medlemmerne var, at man var nødt til at komme med en eller anden anbefaling. Så grænserne blev faktisk grebet ud af luften. De var faktisk ikke baseret på nogen faste videnskabelige data overhovedet. Det var så at sige et intelligent gæt fra kommitteens side," siger Richard Smith, der har været redaktør for British Medical Journal, til The Times.

Kvinder bør holde igen
Usikkerheden er ikke blevet mindre af, at man i Danmark ukritisk kopierede de britiske tal, selvom genstandene i de to lande ikke er lige store. En dansk genstand er således på 12 gram ren alkohol, mens den i Storbritannien kun er på 8 gram.

I de forløbende år er der dog kommet videnskabelige data på banen. I en undersøgelse fra WHO fra 2000 fremgår det således, at mænd kan drikke under 35 britiske genstande om ugen og stadig befinde sig i den lave ende af risiko-skalaen, mens kvinder ikke bør drikke mere end 17,5 britiske genstande. Oversat til danske forhold vil dette betyde en grænse på 23 ugentlige genstande for mænd, mens kvinder må nøjes med 11,5 genstande.

[email protected]

Kilde: