Al Qaida er blevet stærkere siden Irakkrigen

Siden krigen i Irak er amerikanerne ikke blevet mere sikre imod terrorangreb

Slettet Bruger,

07/02/2008

Siden krigen i Irak er amerikanerne ikke blevet mere sikre imod terrorangreb. Tværtimod er Al Qaida stærkere end på noget tidspunkt siden terrororganisationen angreb USA den 11. september 2001. Det vurderer den amerikanske efterretningschef, Mike McConnell, ifølge Jyllands-Posten.

Dermed skærper han vurderingen fra efterretningstjenestens halvårlige statusrapport, der blev offentliggjort sidste sommer. Heri hed det, at Al Qaida havde genetableret store dele af sin kommandostruktur og organisation. Den bedømmelse fik demokratiske politikere til at hævde, at beslutningen om at invadere Irak havde svækket kampen mod terrororganisationen.

Ifølge McConnell er det stadig Osama bin Laden og hans næstkommanderende, Ayman al-Zawahri, der står i spidsen for den islamistiske terrorgruppe. Det er lykkedes dem at fremavle en ny gruppe loyale tilhængere, og det har styrket deres muligheder for at udføre nye terrorangreb i USA.

Bin Laden ikke vigtig
Mens den amerikanske præsident efter terrorangrebene for mere end seks år siden fastslog, at det nu gjaldt om at fange Osama bin Laden død eller levende, har han ifølge Jyllands-Posten senere forsøgt at fremstille Al Qaida-lederen som noget nær irrelevant.

Efterretningstjenesten vurderer, at den årelange jagt på de to top-terrorister betyder, at de ikke længere vover at deltage i den daglige ledelse. De kan dog fortsat trække de overordnede linjer og inspirere deres tilhængere, som bin Laden gør gennem lejlighedsvise videoprædikener.

[email protected]

Kilde: