Al Gore-film får dom for klima-fusk

Slettet Bruger,

12/10/2007


Ni ubekvemme usandheder. Det er kendelsen fra den britiske High Court angående den tidligere vicepræsident Al Gores film En ubekvem sandhed. Onsdag blev der afsagt dom i en sag om, hvorvidt filmen var egnet til at blive vist for britiske skoleelever.

Filmen, der har modtaget en Oscar for bedste dokumentarfilm og er blevet hyldet af hele miljøbevægelsen, kunne ikke helt leve op til sit ry, da den blev udsat for nærmere granskning af den britiske dommer, sir Michael Burton.

Dommeren udpeger ni betydelige fejl i Gores fremstilling af klimaproblematikken. Han medgiver, at filmen i "store træk var korrekt" i sin præsentation af årsager og mulige virkninger af klimaforandringer, men siger også, at nogle af påstandende var direkte forkerte og er fremkommet i "en kontekst af alarmisme og overdrivelse".

En politisk film
Dommeren peger på, at det "apokalyptiske syn", der præsenteres i filmen er politisk og ikke i overensstemmelsen med klimavidenskaben.

"Det er tydeligt, som det faktum, at den modtog en Oscar for bedste dokumentarfilm, vidner om, at det er en mægtig, dramatisk og yderst professionelt produceret film. Den er bygget op omkring den tidligere vicepræsidents, Al Gores, karismatiske fremtoning, hvis korstog det er at overbevise verden om farerne ved klimaforandringer forårsaget af global opvarmning," sagde han ved domsafsigelsen.

"Der er nu enighed om, at det ikke bare er en videnskabsfilm - selvom det er tydeligt, at den bygger på videnskabelig forskning og mening - men at det er en politisk film," sagde dommer Burton.

Dommen får betydning for den britiske regerings planer om at vise filmen for alle de ældste klasser i den britiske folkeskole. Filmen kan vises, men kun under forudsætning af, at lærene udstyres med en vejledning til at opveje Al Gores ensidige udlægning, fastslår dommer Burton.

[email protected]

Kilde: