Afrikansk økonom: Stop ulandshjælpen

Slettet Bruger,

08/06/2007

Hvis vi virkelig vil hjælpe den tredje verden, skal vi fjerne udviklingsbistanden. Det er det overraskende budskab fra James Shikwati, der er økonom og leder af Inter Region Economic Network, en frihandels-NGO i Kenya.

Han giver ikke meget for vestlige landes gode intentioner om at udrydde sult og fattigdom.

"De intentioner har ødelagt det afrikanske kontinent i løbet af de sidste 40 år. Hvis de industrielle lande virkelig ville hjælpe afrikanerne, skulle de hellere stoppe med denne frygtelige udviklinsstøtte. De lande, der har modtaget mest støtte er også de lande, hvor tingene går dårligst. Selvom milliarder af dollars er blevet pumpet ind i Afrika er kontinentet stadig fattigt," siger han i et interview i det tyske tidsskrift, Der Spiegel.

En dødelig cirkel
Problemet er, siger James Shikwati, at med udviklingshjælpen "finansieres gigantiske bureaukratier, korruption og selvtilfredshed styrkes, og afrikanerne opfordres til at være tiggere og til at være afhængige. Derudover svækkes den lokale handel overalt og slukker den iværksætterånd, som vi så desperat har brug for," siger han og fortsætter:

"Det lyder absurd, men det er sandt: Udviklingsstøtte er en af årsagerne til Afrikas problemer."

James Shikwati siger, at problemet opstår, når korrupte politikere i Afrika beder FN's Verdensfødevareprogram om hjælp. FN's politikere føjer ønskerne og sender adskillige tons korn til Afrika. De afrikanske politikere bruger noget af kornet til at sikre sig genvalg, og resten sælges på det sorte marked til dumpingpriser. Afrikanske bønder kan ikke konkurrere med så lave priser og må sælge deres landbrug. Dette ødelægger fødevareproduktionen, så man bliver endnu mere afhængig af hjælp.

"Det er en simpel, men dødelig cirkel," siger James Shikwati.

mkr

Kilde: