Afghansk journalist dødsdømt for blasfemi

En 23-årig journalist er blevet dømt til døden for at videredistribueret en internetartikel, der sætter spørgsmålstegn ved koranens syn på kvinder

Slettet Bruger,

02/02/2008

En 23-årig journalist er blevet dømt til døden for at videredistribueret en internetartikel, der sætter spørgsmålstegn ved koranens syn på kvinder. Artiklen krænker ifølge domstolen islam og Pervez Kampash er dermed skyldig i blasfemi.
Dommen er ifølge statsanklageren i sagen "i overensstemmelse med islams værdier". Til gengæld er den ret åbenlyst ikke i overenstemmelse med de demokratiske værdier, NATO forsøger at udbrede i landet, mener Socialdemokraternes tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft. Det skriver Berlingske Tidende.

"Jeg går ud fra, at NATO-landenes regeringer, herunder den danske, gør alt, hvad de kan for at give deres bekymring til kende over for de afghanske myndigheder," siger Mogens Lykketoft til Berlingske Tidende.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen er forarget over dommen, der øger det spørgsmålstegn, som mange danskerne sætter ved den danske tilstedeværelse i Afghanistan.

"Vore soldater skal ikke bruges til at hjælpe et land, der vil bygge på sharia," siger Søren Espersen.

Fra officielt EU- og NATO-hold har det været meget sparsomt med kritik af dødsdommen. Man ønsker formentlig ikke at undergrave præsident Hamid Karzais autoritet eller komme til at fremstå som en besættelsesmagt i landet.

"Det er formentlig en risiko. Men så skal NATO-landenes og donorlandenes regeringer gøre så meget mere ud af at fremføre kritikken på de indre linjer," fastslår Mogens Lykketoft over for Berlingske Tidende, og henviser til den danske regerings ivrige forsvar for ytringsfriheden i Muhammed-sagen.

I sidste ende bliver det op til præsident Karzai om han vil godkende dødsdommen. Personligt er han imod, men i den senere tid har han flere gange bøjet sig for landets konservativt islamiske kræfter.

[email protected]

Kilde: