Advokater: Domstolsreformen halter også

Kirsten Maxen er en af de advokater, der ikke er begejstret for resultaterne af domstolsreformen, der blev igangsat for to år siden

Slettet Bruger,

02/11/2008

Kirsten Maxen er en af de advokater, der ikke er begejstret for resultaterne af domstolsreformen, der blev igangsat for to år siden. I et læserbrev i Politiken i dag beskriver hun hvordan hun for nylig endelig kom i retten med sin klient, en 91-årig kvinde, efter fire måneders ventetid. Midt i sagen måtte retten dog konstatere, at der ikke var tid til at færddiggøre den og berammede en ny dag til fortsættelsen. De to timer, der skulle bruges, kunne findes fem måneder efter. Denne og andre oplevelser får Maxen til at kalde reformen en fiasko.

Hos Advokatsamfundet tager man mere afdæmpede ord i munden, når man beskriver reformen, som man dog er enig i, ikke har været uden problemer.

"Reformen af domstolene fungerer ikke optimalt. Det er vanskeligt at sige, om det skyldes selve reformen, eller der er tale om et helt grundlæggende problem, som handler om, at der ganske simpelt ikke er ressourcer nok," siger Jens Rostock-Jensen, formand for procesadvokaterne i Advokatsamfundet, til politiken.dk.

En del af problemerne skyldes basale it-mangler hos domstolene.

"For eksempel kan man stadig ikke maile sagspapirer til dem. De skal stadig puttes i en kuvert med et frimærke. Derved bliver sagsgangen endnu mere besværlig," forklarer Jens Rostock-Jensen.

Domstolsstyrelsen: Vi er på rette vej
Også Dommerforeningen mener, at reformen har givet flere problemer end forventet. Ifølge foreningens formand Jørgen Lougart står domstolen efter reformen med mange nye medarbejdere, der endnu ikke har fået den nødvendige oplæring, der kan få systemet til at fungere.

Hos Domstolsstyrelsen, der sidder med det administrative ansvar for domstolene, erkender man, at der stadig er indkøringsvanskeligheder. Det største problem nu, er dog de store pukler af sager, der hobede sig op i 2007, mener styrelsens direktør Adam Wolff. Han hæfter sig ved, at domstolene i første halvår af 2008 rent faktisk fik afsluttet flere sager end i første halvår af 2006.

"Så det går den rigtige vej, men vi skal stadig bruge kræfter på at barbere den sagsbunke ned, der blev skabt ved reformens begyndelse," siger Adam Wolf til politiken.dk.

[email protected]


Kilde: