Aborts konsekvenser er tabu blandt forskere

En abort kan være hård, både for fosteret og for kvinden

Slettet Bruger,

11/07/2008

En abort kan være hård, både for fosteret og for kvinden. Op til 30 pct. af de kvinder, der får en abort, får efterfølgende psykiske problemer som sorg, skyld og skam. Alligevel findes der meget lidt forskning på området, skriver Kristeligt Dagblad.

Det er et stor problem, mener flere sundhedseksperter, deriblandt psykiater Anne Nordal Broen. I en doktorafhandling fra Oslo Universitet i 2006 påviser hun, at 20 pct. af de kvinder, der har fået en abort, efterfølgende har store psykiske lidelser i hverdagen. Andre undersøgelser viser lignende resultater, skriver Kristeligt Dagblad.

"Vi har en lov om fri abort, og så er det som om, man ikke har lyst til at finde ud af, hvordan det går med de kvinder, der så vælger aborten. Man har ikke lyst til at høre, at nogen kvinder har det vanskeligt efterfølgende," siger Anne Nordal Broen.

Tabubelagt
At nogle forskere kan have berøringsangst over for de negative konsekvenser af en abort, bekræftes af psykolog Karen Ghoula fra Mødrehjælpen i Århus.

"Det er svært at sige, hvad det skyldes, men det kan have noget at gøre med, at det er et tabubelagt emne. Vi har fri abort, men måske vil man ikke tale om, hvad det egentlig er, man gør. Der er et etisk dilemma i det," siger hun.

Formand for Praktiserende Lægers Organisation Michael Dupont finder det beklageligt, at der ikke findes mere viden om emnet. Han mener ikke, at grunden er manglende interesse i at forske i et så almindeligt emne som abort.

"Nej, det tror jeg ikke. I virkeligheden er det netop det almindelige, der er interessant at forske i, så jeg tror ikke, det er fordi, at emnet ikke har status. Egentligt er det et helt oplagt emne at tage fat på," siger Michael Dupont til Kristeligt Dagblad.

[email protected]

Kilde: