7 mio. sulter i Nordkorea - militærstyret indfører forbud mod at sælge ris

6,9 mio

Slettet Bruger,

17/03/2009

6,9 mio. nordkoreanere har ikke modtaget den fødevarehjælp, som de har brug for, og det er i høj grad styrets skyld, fortæller en FN-rapport ifølge Ritzau.

"Omkring 8,7 millioner mennesker oplever en usikker madsituation og er afhængige af hjælp," lyder det i rapporten fra Vitit Muntarbhorn, der er FN's rapportør i Nordkorea, ifølge Ritzau.

"Men i begyndelsen af 2009 modtog kun 1,8 millioner mennesker fødevarehjælp," tilføjer han og giver ressourcemangel en del af ansvaret for den manglende hjælp. Militærstyret bruger nemlig en meget stor del af deres ressourcer på våben, blandt andet missilbaser til interkontinentale raketter, i stedet for fødevarer.

Det nordkoreanske styres restriktive lovgivning må dog også påtage sig en direkte del af ansvaret for befolkningens lidelser. Det nordkoreanske styre har blandt andet gjort det forbudt at sælge ris på markeder og gjort det forbudt for kvinder under 49 år at handle. Desuden har styret tvunget bønder til at forsyne hæren med mad.

Rapporten blev fremlagt i FN's Menneskerettighedsråd i går og er baseret på oplysninger fra udenlandske regeringer, græsrodsorganisationer og FN-agenturer. Den nordkoreanske regering har nemlig "afvist at samarbejde" med Muntarbhorn, lyder det ifølge Ritzau i rapporten.

Det menes, at der i 1990'erne døde mindst en mio. nordkoreanere af hungersnød. Det tal ser nu ud til at vokse i det nye årtusinde.

[email protected]

Kilde: