Får du også hjernefrys? Ekspert forklarer, hvordan du slipper af med det

For at forstå, hvordan man løser problemet, kræver det, at man ved, hvad årsagen er.
Foto: Jed Villejo / Unsplash
Foto: Jed Villejo / Unsplash

Jens Asbjørn Bøgen,

23/05/2023

Du kender det alt for godt.

En dejlig is eller en drik så kold, at kondensen løber ned ad glasset. Du tager en bid eller en slurk, og få sekunder efter sker det ...

Dit hoved gør så ondt, at det føles som om, din hjerne er udsat for akut nedfrysning.

Hjernefrys, som fænomenet kaldes, er virkelig noget, der kan ødelægge selv den bedste sommerdag,

Heldigvis findes der faktisk en løsning på problemet, men for at forstå den kræver det, at man først ved, hvorfor smerten overhovedet opstår - og mediet Neuroscience giver os heldigvis begge dele på baggrund af et interview med den amerikanske neuroforsker ved Virginia Tech, Kristofer Rau.

Fejlbesked til hjernen

Årsagen til hjernefrys er egentlig ret simpel. Hjernen reagerer på en pludselig nedkøling inde i hovedet, og smerten – altså hovedpinen – skyldes også hjernen, der fejlfortolker dens egen besked til kroppen.

Hjernens fornemmeste opgaver er at sikre, at specifikke dele af kroppen forbliver inden for en bestemt temperatur. Derfor bliver den pludselig nedkøling ved at tage en bid is eller en slurk isvand simpelthen tolket forkert af de små grå.

"Hovedet er specielt vigtigt, så den normale reaktion til en kold stimulus inde i hovedet er at forsøge at genopvarme området. Det gør hjernen ved hurtigt at øge strømmen af varmt blod gennem blodkarrene i din mund," forklarer Kristofer Rau.

Nervecellerne opfanger så udvidelsen af blodkarrene, som hjernen så igen opfatter som noget smertefuldt, som skal fikses med det samme - og så har vi den frygtede hovedpine.

Faktisk kan almindelige hovedpiner også skylds blodkarrene, når de udvider sig eller skrumper.

Her er løsningen

Så langt så godt, men hvordan slipper man så af med den hovedpine? Ja, det kan godt være, den kun varer nogle sekunder, men den kan også vare op til et minut.

Og heldigvis er der et par ting, man kan gøre for at hjælpe hovedet til at vende tilbage til sit normale jeg.

Du kan først og fremmest drikke noget væske, der har stuetemperatur, da det vil hjælpe med at udjævne temperaturforskellen.

Men det mest simple trick er simpelthen, at man skubber tungen op i ganen for at genopvarme området.