Hollands regering trækker sig efter børnepengeskandale

Fejlagtigt er tusindvis blevet anklaget for at svindle med børnepenge og har uretmæssigt betalt penge tilbage.
Hollands premierminister, Mark Rutte, træder sammen med resten af sin regering tilbage som følge af skandale om børnepenge, der har haft store økonomiske konsekvenser for mange hollandske familier.
Hollands premierminister, Mark Rutte, træder sammen med resten af sin regering tilbage som følge af skandale om børnepenge, der har haft store økonomiske konsekvenser for mange hollandske familier.

180Graders Redaktion,

15/01/2021

Hollands regering trækker sig som følge af en skandale, hvor tusindvis af forældre fejlagtigt er blevet anklaget for at svindle med børnepenge.

Det skriver den hollandske tv-station Nos ifølge nyhedsbureauet Reuters.

De mange forældre er på grund af skandalen blevet tvunget til at betale store beløb tilbage til staten, hvilket har haft store økonomiske konsekvenser for mange.

Fredag har den hollandske premierminister, Mark Rutte, samlet sin regering i Haag for at afgøre, hvorvidt den kunne beholde regeringsmagten trods skandalen.

Flere ministre antydede allerede tidligere fredag, at det var uundgåeligt for regeringen at træde tilbage.

Den højtstående socialdemokrat Lodewijk Asscher trak sig torsdag på grund af skandalen, skriver dpa.

Under hans tid som socialminister frem til 2017 blev over 10.000 familier fejlagtigt frataget deres børnepenge, fordi de blev anklaget for skattesnyd. Anklagerne viste sig senere at være uberettigede.

Det medførte arbejdsløshed, konkurser og skilsmisser i mange familier, konkluderede en kommission i december.

Kommissionen rettede skarp kritik mod myndighederne, regeringen og domstolene i sagen. De basale principper i retsstaten var blevet overtrådt, lød det.

Regeringen undskyldte til de ramte forældre og betalte 30.000 euro i kompensation til hver familie. Det svarer til over 223.000 danske kroner.

Skandalen efterlader nu Holland uden en regering midt i en periode, hvor landet oplever stigende smittetal med coronavirus.

Også den mere smitsomme britiske variant af virusset er begyndt at sprede sig hastigt i Holland, skriver AFP.

Den afgående premierminister vil holde et pressemøde om regeringens afgang senere fredag, lyder det i flere hollandske medier.

Rutte har ledet tre forskellige koalitionsregeringer siden 2010. Senest vandt han valget i 2017 på trods af stor konkurrence fra den stærkt højreorienterede oppositionsleder Geert Wilders.

Ifølge meningsmålinger står Rutte dog til at kunne vinde en fjerde regeringsperiode, fordi befolkningen i høj grad støtter hans håndtering af coronakrisen.

Kilde: /ritzau/