Minister fik kendskab til manglende lovgrundlag tre dage for sent

Der gik tre dage, fra at regeringen meldte ud om aflivning af alle mink i Danmark, til den opdagede brøleren.
Socialdemokratiets næstformand Mogens Jensen er færdig som minister efter minksag.
Socialdemokratiets næstformand Mogens Jensen er færdig som minister efter minksag.

180Graders Redaktion,

20/11/2020

Mogens Jensen, der onsdag har trukket sig som følge af minkskandalen, siger til TV2 News, at han blev informeret om den manglende lovhjemmel til at aflive alle mink lørdag 7. november "midt på eftermiddagen".

Han går ikke yderligere i detaljer med emnet, men henviser til en redegørelse om sagen, som, da interviewet fandt sted, endnu ikke er tilgået pressen. Mogens Jensen tilføjer over for TV2 News, at han ikke vil udtale sig yderligere. Altså heller ikke, efter at redegørelsen er kommet frem.

Det var på et pressemøde 4. november, at statsminister Mette Frederiksen (S) sagde, at alle mink i Danmark skulle aflives grundet mutationen af coronavirus, der havde spredt sig fra mink til mennesker.

Mogens Jensen har tidligere sagt, at han søndag 8. november kontaktede de øvrige partier om det manglende lovgrundlag.

Også Mette Frederiksen har tidligere udtalt, at hun først blev gjort bekendt med "fejlen", som regeringen formulerer det, søndag 8. november.

I dagevis og under to samråd om sagen har Mogens Jensen ikke villet sige, hvornår han blev gjort bekendt med det manglende lovgrundlag. Eller om regeringen havde kendskab til det i forvejen.

Det mest præcise, han kunne komme det, var i første omgang, at han fik det at vide i weekenden 7.-8. november.

Tirsdag i denne uge tilføjede Mogens Jensen så, at han kontaktede de øvrige partier søndag 8. november med oplysningen. Først 10. november blev minkavlerne gjort opmærksom på problemet.

Det er også søndag 8. november, at Mogens Jensen forsøgte at få det nødvendige flertal i Folketinget til at lave en hastebehandling af et lovforslag, som skal sikre det nødvendige lovgrundlag. Samtlige partier i blå blok afviste det.

Først mandag i denne uge indgik regeringen, Enhedslisten, De Radikale, SF og Alternativet en politisk aftale, der skal sikre et midlertidigt forbud mod mink.

Selve lovgrundlaget om aflivning af alle mink - syge som raske - er altså fortsat ikke er på plads, og når den kommer det, vil alle mink formentlig allerede være aflivet.

Foruden at være fødevareminister havde Mogens Jensen også titel af fiskeriminister, ligestillingsminister og minister for nordisk samarbejde. Desuden er han en af Socialdemokratiets to næstformand, og han er derfor med i S-toppen.

Mogens Jensen har kun udtalt sig om sin ministerafgang til TV2 News og DR. Ritzau har forgæves spurgt Miljø- og Fødevareministeriet om et interview med Mogens Jensen.

Kilde: /ritzau/