Black Lives Matters særlige "protest-etikette": Dette må du ikke gøre, hvis du er hvid i huden

Black Lives Matter har trods sit erklærede antiracistiske udgangspunkt en række særregler som hvide skal rette sig efter til demonstrationer.
I Cant Breathe - Black Lives Matter demonstration fra den amerikanske ambassade til Christiansborg i København, søndag den 31. maj 2020. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)
I Cant Breathe - Black Lives Matter demonstration fra den amerikanske ambassade til Christiansborg i København, søndag den 31. maj 2020. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)

Claes Kirkeby Theilgaard,

08/06/2020

Når organisationen Black Lives Matter de seneste dage har kaldt til store demonstrationer med formand Bwalya Sørensen i front, har man blæst til kamp mod racisme.

Ved søndagens demonstration deltog flere end 15.000 danskere således i et optog i København som led i organisationens antiracistiske arbejde.

Men på trods af, at Black Lives Matter officielt kæmper mod racisme, har organisationen særlige regler, som folk, der er hvide i huden, skal rette ind efter under demonstrationerne.

Reglerne, som Black Lives Matter kalder for "Protest Etiquette for White Folks", diktererer blandt andet, at hvide mennesker ikke må råbe med på alle kampråb, at de ikke må sige fra over for eventuel voldelig adfærd, og at de ikke må tale med pressen.

Over for 180Grader afviser Bwalya Sørensen, at særreglerne er problematiske, men hun vil dog ikke forholde sig konkret til dem.

Op til den store demonstration mod racisme og politivold søndag udgav Black Lives Matter en række særlige regler for hvide på sin officielle Instagram-profil.

Screenshots af disse regler er siden gået viralt på Facebook.

Du kan blandt andet se screenshots af særreglerne her, hvor journalist og foredragsholder Jeppe Søe har kritiseret dem i et Facebook-opslag.

"Protest Etiquette for White Folks"

"Protest Etiquette for White Folks" hedder særreglerne, der er udgivet på Black Lives Matters såkaldte story på Instagram.

De stammer oprindeligt fra Instagram-profilen "parentingforrevolution".

"Ikke alt er for hvide mennesker, selv dem som deltager i solidaritet", står der blandt andet i særreglerne.

I en af særreglerne, der bærer overskriften "Allies to the front" opfordrer afsenderen til, at vide mennesker danner et menneskeligt skjold, der kan beskytte sorte mod politi og eventuelle "alt-right creeps".

Samtidig opfordres der til, at hvide ikke bruger deres telefon og at man som hvid f.eks. også afholder sig fra at lave opslag på sociale medier fra demonstrationen.